Иванка Сотирова -зам.кмет на община Стара Загора:“Цялото ни общество дължи дълбок поклон на лекарите. Мисия е да бъдеш ангел-спасител“

Госпожо Сотирова, каква беше 2020 г., която след дни изпращаме, за образованието в община Стара Загора, за което Вие отговаряте?

Нестандартна, нетипична, трудна и въпреки всичко успешна. Никой не предполагаше, че още в началото на месец март ще се наложи изцяло образованието да премине в онлайн обучение. През първите дни и месеци нямаше такава техническа готовност, но и по отношение на учителите. Всичко това, колкото и неочаквано, беше много мобилизиращо. Постигна се творческо сътрудничество между младите учители, които са много по-запознати с боравенето с техниката и по-възрастните им колеги. Работеха в екипност и слава Богу, годината не беше провалена. Във втория локдаун през есента се наложи подобна ситуация, но с много по-голяма увереност. В целия учебен процес стоят и родителите, които опознаха колко сложна и отговорна е професията на учителя и колко отговорно е преподаването във всичките му етапи и методи. Родителите вече имат друго отношение към образователния процес и не го неглижират така, както е било в предходните години. Искам да подчертая и ролята на много спомоществователи и дарители, които особено в първия локдаун помогнаха много да се намерят подходящи дигитални устройства за онези семейства и деца, на които те липсваха. Много компании осигуриха подходяща връзка, за да се обезпечи ползването на интернет. Разбира се има още нерешени проблеми, но те са в много по-малка степен.

По отношение на Община Стара Загора за съществения принос в образованието, няма да пропусна да отбележа едно голямо завоевание, едно изпълнено желание на кмета ни Живко Тодоров – създаване на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи. Идеята е тя да се превърне в национално училище. През последните седмици стана ясно, че град Стара Загора е определен да се развива интензивно в IT – специалностите. каквито кадри гимназията и Тракийски университет ще подготвят.

За създаването на Професионалната гимназия изключителна е заслугата на министъра на образованието Красимир Вълчев, но и на много други хора, които имат позитивно отношение към смислени идеи. Това е една от разумните и перспективни идеи за града и региона. Тя не конкурира другите училища, т.е. за всеки има място под слънцето.

Изпълняват ли се в момента ремонтни и строително-монтажни дейности по сградата на новата професионална гимназия?

Цялостното изграждане на този комплекс е в два етапа. Първият е на превала. В бившата сграда на Първо основно училище, която е база на новата гимназия, дейностите са почти приключили. Осигурени са необходимите средства от Министерски съвет. Предстои обявяване на обществена поръчка за реализиране на втория етап. През него ще се изгражда общежитието и ще се оформи дворното пространство. Идеята е, да се направят достатъчно спортни съоръжения и добри интерактивни зали, за да може учениците да се чувстват уютно и комфортно и да имат възможности за редуване на различни дейности, от каквито тийнейджърите имат нужда.

Какво друго важно се случи в сферата на образованието?

Успешно продължиха математическите школи, които Любомир Любенов ръководи, както и школата по информатика. Интересът продължава да бъде все по-голям, но в същото време се доказва, и за родители и за деца, че това не е забавление, а се изисква постоянство и задълбоченост в заниманията. Онези деца, които нямат създадени навици се отказват. Но тези, които остават са с много характеристики за задълбоченост. Всъщност това е смисълът, да има постоянство в обучението особено по математика. Напоследък всички данни, които излизат показват, че обучението по математика е загубило много от високите стойности и следва да се възстанови. Всеизвестен факт е, че математиката е основополагаща наука на всички останали точни науки.

В началото на месец септември се проведоха конкурси за директори на училища. Аз съм много удовлетворена от новите лица , които поеха поста: Мариета Петрова -директор на ППМГ „Гео Милев“ беше добре възприета. Тя показва управленски стил, който веднага пролича в цялостната дейност на гимназията. Майя Найденова е директор на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи. Тя е млад ръководител, който с ентусиазъм и всеотдайност се справя с много трудности. Надявам се да успее да издържи докрай, защото никак не е лесно да реализираш идеи със съвсем ограничен екип от преподаватели. Новият директор на ХІ ОУ „Николай Лилиев“ Желязко Богданов започва с много ентусиазъм и нови инициативи. Същото се отнася и за Димитрина Йовчева – директор на Пето основно училище.

Важни са много от постиженията на учениците. Сега виждаме резултатите от усвояването на новите технологии в предколедните поздравления . Почти всички училища са се постарали по някакъв нестандартен начин да поздравят учителите и учениците си. Тук също е новият прочит – учениците да поздравяват учителите си, което е доказателство за новото осъзнато отношение между тях. Младите хора също осъзнаха, че този процес на изолация не е благоприятен за тях. Те предпочитат истинското общуване в класната стая и с учителите си в действие. Много от инициативите на ученическите съвети бяха адресирани и до лекарите на първа линия.

Искам да отбележа същата активност и на екипите в детските градини и специално на Детска градина „Светлина“, които проявиха творческо вдъхновение, почит и уважение. В детските градини в много голяма степен учителите подготвяха материали, за да не бъде скучно на децата вкъщи и да не ги откъсват от учебно-възпитателния процес. Там и родителите в много по-голяма степен изразяваха своята съпричастност. Но пределно ясно на всички стана, че няма нищо по-добро от присъственото обучение в детска градина или в училище.

Госпожо Сотирова, с какво ще запомните здравеопазването през 2020 г.?

Здравеопазването беше и остава едно огромно предизвикателство. Трябва да отбележа изключителната роля на лекарите – всеотдайност, жертвеност, човеколюбие и съпричастност. Аз също не бях подмината от COVID – вируса. Тъй като съм вкъщи и слушам различни емисии, един лекар каза:“Лекарят е длъжен да проявява съпричастност към болния. Т.е. независимо какво е личното ти състояние и преживявания, лекарят е положил клетва и трябва да й остане верен“. А тази ковид-среда в ковид-отделенията е изключително изморителна, стресираща, натоварваща емоционално. Цялото общество им дължим дълбок поклон. Защото е мисия да бъдеш ангел-спасител.

В Стара Загора проблемите в здравеопазването не са изолирани от националните. Знаехме, че системата не е подготвена. Знаем го и днес и го виждаме, въпреки че в сегашния период увереността е по-голяма. Но този стрес-тест за държавното управление ще бъде показателен за вземане на последващи решения как да се инвестира в здравеопазването, за да се подобрят условията. Това е необходимо да се случи. Мисля, че има нагласи в тази посока.

За град Стара Загора голямо постижение е промяната на ръководството на специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания (познатият туб-диспансер). Д-р Камелия Харачерова пое голямата отговорност да оглави управлението и вече дава заявка за много активна личност. Веднага подготви нещата за ковид-прием и се вписва в гилдията достатъчно активно и с позиция.

РЗИ – една структура, която винаги слагаме малко встрани, много отговорно, с постоянно съгласуване с щаба, доказа своите високи качества. Имах възможност да контактувам с д-р Станков, д-р Перчемлиева в различни критични ситуации – какво да затваряме, колко паралелки, какви групи в детските градини…И този контакт е денонощен, с много решения, които незабавно трябваше да се вземат, да се правят спешни изследвания с антигенни тестове в различни образователни структури и в системата на социалните услуги. Всичко това изисква изключителна отдаденост, денонощно ангажиране на времето и професионализъм. Тук трябва да включа и медицинските специалисти от образованието, които се включиха в битката с CIVID-19. Да не пропусна името на д-р Стайков- е един от училищните лекари, който и в почивните дни е в Триажния кабинет. Ние бяхме сред първите в страната, които създадохме този Триажен кабинет по настояване на кмета Живко Тодоров. Много трудно се намират, особено в празничните дни, свободни от ангажименти лекари, които да работят в него. Там също медиците са в пряк контакт с пациентите, неизвестно как с каква характеристика на здравословен статус.

Триажният кабинет безплатно обслужва гражданите на община Стара Загора и ще продължи, докато продължава този период на неизвестност. Отпуснатите средства от държавата са недостатъчни. Освен това се наложи да се направи ремонт на помещенията. Работата в почивните дни не предвижда финансиране, но Общината е поела този ангажимент и ще го отстоява докрай.

В този ред на мисли да спомена и други социални сфери, които са взаимно свързани. Няма да пропусна да кажа, че за да бъдем в помощ на медиците на първа линия, създадохме две детски заведения за децата им – Детска градина „Звездица“ и Детска ясла „Еделвайс“.

Все повече стават желаещите да ползват услугата доставяне на храна от Патронажния център. Много често служителите извършват и други услуги – закупуване на лекарства, на храни и пр. Това също е голямо предизвикателство – пряк досег с хора в изолираната среда.

Въпреки заболяванията на служители, Млечната кухня продължи да работи. Към проявите на доброволство трябва да отбележа екипите на Международния младежки център. Те проведоха няколко инициативи за събиране на храни за нуждаещите се. В готовност са за откриване на телефонна линия за приемане на заявки от студенти доброволци. Друга телефонна линия е открита за оказване на психологическа подкрепа. Двама от психолозите, които работят в центъра – Здравко и Теньо са в готовност да служат на хората, защото понякога има хора, които се нуждаят просто да поговорят с някого. Това е свързано с изключително натоварване и изисква много отдаденост. Това те правят.

Социалните услуги при големите домове и разпознаваемите ЦНСТ са много тежък сектор. Имахме в началото големи проблеми с Дома за възрастни на Старозагорските минерални бани – първите заразени, имаше и починали. В Дома за възрастни с физически проблеми ситуацията също е много сложна. Когато на потребителите се налага забранителен режим за напускане на сградата, настъпват конфликтни ситуации. Много трудно те възприемат, че това се прави единствено в името на тяхното здраве. С много отдаденост на ръководствата и на трите дома (вкл. Лясково) се постигат добри резултати. Това е изключително психологическо натоварване за работещите в тези услуги. От една страна трябва да бъдат много внимателни какво се внася вътре от персонала, който има своите семейства. От друга да бъдат в такова благоразположение към домуващите, че винаги да бъдат в добро настроение и да възприемат техните капризи и претенции.

Към днешна дата трябва да отбележа и постижението за децата от трите дома за деца лишени от родителска грижа. През последните седмици имахме напрежение около тяхното преместване в друга социална услуга. След много разговори, обсъждания и варианти на 31 декември всички заедно ще посрещнат Новата 2021 г. в Дом „Мария Терезия“ – в нова услуга, която се създаде със съдействието на Министерството и важи за следващите 6 месеца. Целта е тези деца да останат в града и да завършат спокойно и успешно учебната година. Между тях има и 4 абитуриенти. Междувременно до м. юли 2021 г. ще бъдат готови преходните жилища и ще могат да бъдат преместени там.

Ако трябва да обобщим, според Вас, които са героите на образованието, здравеопазването и социалните дейности за 2020 г?

В образованието това са трите социални структури – ученици, учители и родители. Те са герои по своему, всички в някаква степен, включително и ръководителите на детските градини и на училищата. Това е триединството в системата на образованието.

В системата на здравеопазването всички лекари, които са в цялата система. Безспорно тези които са в ковид-отделенията и са изключително натоварени. Но и всички останали, които създават логистиката, организацията са не по-малко герои. Това се отнася за целия персонал в болниците. Присъствах на концерта, който организирахме, за да се повдигне настроението на пациентите и медиците в Инфекциозното отделение на д-р Пекова. Видях с каква признателност и надежда болните гледаха лекуващите ги лекари. Трудно, почти невъзможно е да се назоват поименно всички в тази сложна ситуация. Но и всички ние ще бъдем герои, ако осъзнаем какво преживяваме в момента и да извлечем необходимите поуки.

Кои са поуките от COVID-пандемията?

Да бъдем смирени, по-добри, по-дисциплинирани, да вярваме на лекуващите ни лекари и просто да бъдем човеци.

Госпожо Сотирова, какво да очакваме през 2021 г. в системата на образованието?

При много от технологиите, които се въвеждат, все повече говорим за изкуствения интелект, който предполага обучение в тази посока. Очакваме нови открития от млади умове.

В материален смисъл предстоят два големи ремонта на сградите на СУ „Васил Левски“ и СУ „Христо Ботев“ и Първо основно училище. Осигурено е финансиране от Министерство на образованието и науката за изграждане на нова детска градина в абсолютния градски център (зад Енергото). Завършване на ремонта на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи. Приключиха ремонтите на двете професионални гимназии – по строителство, архитектура и геодезия и електротехника и електроника.

Центърът за подпомагане на личностното развитие премина на финансиране към Министерство на образованието и науката. Това дава възможност да се разшири максимално обхватът на дейности. Има разкрити много нови сфери на изкуството и знанията. Привлечени са нови специалисти. Напълно готов е и частично се ползва Центърът за даровити деца „Проф. Петър Жеков“, където също ще се развиват различни творчески дейности.

Лично за Вас каква беше 2020 г.?

Какви винаги препълнена с много работа но и много интересна. Всички предизвикателства са много провокативни . Слава Богу, сравнително леко прекарах и COVID, но не е лесно да го преживяваш.

За 2021 г. очаквам нови предизвикателства, нови надежди за здраве и за по-добро.

Здраве и вяра в собствените сили и възможности пожелавам на всички!

Росица Ранчева