Предколедно интервю с поетесата Анита Загорова

По случай идващите прекрасни празници, потърсихме най-нежните дами на поезията от Стара Загора, за да чуем от тях светлите им и красиви вълнения в това време на очаквания.

Уважаеми поетеси,

за читателите на DOLAP.BG и за нас ще бъде истинско удоволствие да узнаем какво Ви вълнува в навечерието на Бъдни вечер и светлите Рождественски празници. Ще Ви бъдем безкрайно благодарни, ако възможно най-скоро, отговорите на поставените въпроси, които са еднакви за всички Вас.

Желаем Ви здраве и Божията милост да бъде над Вас и Вашите семейства. Да Ви дари с мир, любов и вдъхновение!

 

 1. Приготвяте ли се за Бъдни вечер и Рождество Христово?

За мен Коледа е от най-съкровените и топли празници в годината, защото е повече празник на душата и сърцето, отколкото шумно отбелязване в компания. Празник, който ни учи да сме добри. В тези моменти си обичайно с най-близките си и можеш да си направиш равносметка за това, което е най-ценно,  а именно вярата, надеждата и любовта. В този смисъл е и от най-уютните празници.

 1. Спазвате ли традицията на масата да има определен брой ястия?

Разбира се, въпреки трудната година, приготовленията за празника вкъщи от рано текат. Първата подготовка всеки път са подаръците, като се започне с желанията на децата. Много е важно Дядо Коледа да не разочарова някого и да пропусне нещо в бързината. След това вече може да се помисли и за коледната украса и празничната трапеза.

 1. Кой е Вашият специалитет и има ли нещо специално в него?

Eдно от любимите ми неща на коледната трапеза, които помня още от детството ми са, постните лозови и зелеви сърми и обичам да ги приготвям. В последните години харесвам на масата за празника да има и леща,  понеже пак има символно значение. Майка ми, която дълги години живя в Рим, разказваше все, че италианците слагат на коледната трапеза леща като пожелание както са много зрънцата й така и парите в семейството да са. Един вид да има много берекет.

 1. Каква елха украсихте? А дома си?

Тази година за пръв път украсихме две елхи вкъщи. Имам близнаци момченца на шест и според това, че всичко ни е двойно, те настояха много всеки да си има… лична елха. В случая не помогнаха и моите разкази за традицията и ги оставих на коледните им вълнения. С голяма радост и старание ги украсиха, както и цялата къща. Емоцията им е голяма и сега ги разнасят гордо навсякъде по стаите. Все се шегувам с тях, че от толкова разнасяне накрая Дядо Коледа ще се чуди къде да ги намери, за да остави под тях подаръците.

 1. Коя е Вашата незабравима Коледа?

Всички Коледи са незабравими. Може би, защото тогава си с цялото семейство и се чувстваш винаги обичан и уютно, а какво по-незабравимо от това.

 1. Какви коледни спомени пазите от детството си?

Точно тази семейна атмосфера и чувството за заедност и сплотеност пазя от детството си. Това усещане ми предадоха още баба ми и дядо ми по бащина линия, с които винаги заедно празнувахме и сега от своя страна аз искам да го предам на децата си.

 1. Какви подаръци приготвихте за най-близките си?

Както казах и по-горе най-важни са подаръците, които Дядо Коледа трябва да донесе на най-малките в семейството и грижливо гледам той нещо да не забрави. За големите съм на принципа, че не е важна големината или стойността, а повече топлината и грижата, които влагаш в желанието си да зарадваш с пакетче под елхата всеки.

 1. Как ще организирате „тихата и свята нощ“?

Няма нужда от някакви специални организации за този празник, извън храната и подаръците. Най-важното е цялото семейство да се събере край масата и всички да могат да се видят и поговорят. Често пъти животът е толкова натоварен, че човек пропуска важни моменти от общуването си с хората, които обича, а Коледата е добър повод да поправиш това и да наваксаш.

 1. Имате ли любим коледен филм?

Специален коледен филм като любимо заглавие нямам. Но ми харесва в тези дни да гледам онези леко сладникави филми с добър край, в които се разказва за добри постъпки и любов. Това е някак част от коледната атмосфера и настройва допълнително празнично.

 1. Какво обичате да правите през празничните дни?

Използвам празничните дни най-вече за повече общуване със семейството си и това ми е най-ценно.

 1. Кой е най-ценният коледен подарък и защо?

Най-ценният подарък, според мен не е материалният, а именно да бъдеш в този ден заедно с най-близките си и да виждаш топлината и подкрепата в очите им. Няма по-важно и хубаво от това.

 1. За какво ще се помолите на Иисус Христос в нощта на Рождество?

Този празник те кара „да влезеш“ по-дълбоко в себе си и да преосмислиш истински стойностните неща. Разбира се, че на първо място се моля винаги за живота и здравето на тези, които обичам. Ще се помоля също да срещам повече доброта и да се сбъдват мечтите ни.

 1. Моля, подарете ни Ваше коледно стихотворение.

Рядко пиша тематично за празници. За Коледа конкретно съм писала само веднъж преди години и ще поздравя читателите на сайта с това мое стихотворение, пожелавайки им много здраве и любов!

 

КОЛЕДА

 

Ще дойде Коледа

и ще трепне с ресниците

глезено.

Ще се чудиш какво е

щом светне.

Тънка мелодия,

която снегът утринно пее

или немилостив вятър.

 

За да стоплиш с огнище

първо огън трябва да имаш.

 

Сърдечно благодарим за отзивчивостта на поетесите Виолета Бончева, Мария Донева, Керка Хубенова, Екатерина Стратиева, Тоня Клисурова и Анита Загорова.

Dolap.bg