Децата от ДГ „Светлина“:“Лекарите са ангели в бели престилки“

Днес, 22 декември 2020 г. се състоя премиера на късометражния документален филм на старозагорската детска градина „Светлина“ „Лица зад кадър“. Това е специална „продукция за хората, които се борят за всяка наша глътка въздух“. Действащите лица и изпълнителите на ролите са всички деца от градината, чиито родители са направили клипчета с отговора на въпроса:“Какво е за тебе лекарят?“

Отговорите са толкова различни, колкото са и дечицата:“Искрени, вълнуващи, това, което мислят за своите 3,4,5 и 6 годинки: „Лекарите са ангели в бели престилки“, „Супермени“, „Супергерои“, „Спасители“, „Спасяват нас, лекуват болните хора“, „Специални са – като те погледнат само и всичко ти минава“, „И спасяват от коЛона виЛуса“, „Лекарите са вълшебници“, „Герои“, „Магьосници“, „Лекарят е като мама – най-добрият човек“, „Супер герой в бяла престилка“, „С божествена сила спасяват човешки животи“, „Добре че ги има“…

Питка, под формата на Дядо Коледа и копие от филмчето, бяха предадени на екипите на ковид отделенията на четирите болници в Стара Загора.

На любопитковците съобщаваме, че могат да видят филмчето на страницата на Детската градина или във ФБ.

Дори в дните на карантина, децата, родителите и учителите им от Детска градина „Светлина“ Стара Загора продължават да изпълняват творчески учебния план за последния месец на 2020 г. На 1 декември отвори врати Сладкарска работилничка „Уникален почерк“. Тук госпожите, които не са в отпуск, произвеждат вкуснотии за медиците от първа бойна линия на COVID отделенията. Всеки ден по график те доставят продукцията си, произведена по домашни рецепти и заредена с много любов.

Средствата са дарение от всеки от нас, обяснява директорът Йоанна Димитрова. – С парите закупуваме необходимите продукти за изделията. Средата на производство е съобразно изискванията, а опаковката е индивидуална. Досега сме зарадвали медиците с меденки, триъгълни банички, соленки, шоколадови бисквити, еклери и т.н.“

Стартът на добротворството започна с подаряване на 40 картини, нарисувани в ателието „Изрази себе си“ от децата и учителите им, на двете големи болници УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ и МБАЛ „Тракия“. Според малките и големите художници, рисунките не са произведения на изкуството, но заредени с много настроение, цветове и закачки, те усмихват всеки, който ги погледне. А да подариш усмивка е също толкова важно, колкото да подадеш ръка, да вдъхнеш вяра и надежда.

Четири от най-най-хубавите картини придружиха пластиката и плакетите в конкурса „Добрият самарянин“, ежегодно организиран от Сдружение „Самаряни“, на което „Светлина“ е колективен член.

ДГ „Светлина“ се включи активно в кампанията на Сдружение „Самаряни“ „Помогни на Дядо Коледа“. Ето какво написаха по този повод „Самаряни“:

За втора поредна година тези прекрасни хора помагат на Дядо Коледа и на нас от „Самаряни“ да достигнем до деца и техните семейства и да им занесем частица любов и щастие, и да видим щастливи детски усмивки!!!

Над 80 красиви подаръка ще достигнат до деца, с които ние от Сдружение „Самаряни“ се срещаме, благодарение на нашите проекти – „Внучето на баба“, „Къщата на семействата и общността“(Къщата в Калитиново) и Кризисен център „Самарянска къща“. Тази година подаръци отново ще получат и децата, които се намират в старозагорските болници по време на празниците.

Дали Дядо Коледа ще успее да посети в създалата се пандемична обстановка всяко дете лично, ние не знаем, но знаем, че благодарение на деца, родители и учители от Детска градина „Светлина“ на много деца ще им е светло в сърчицата! Благодарим Ви!“

Освен това, всеки пакет е придружен с играчка, произведена от сръчковците от природни материали.

А ето и думите на директора Йоанна Димитрова към родителите:

Свикнали сме да се обръщаме към вас, скъпи родители, за помощ, решения и съвети. Обръщаме се към онези, които не предадоха доверието ни и добавиха много емоции за децата в неравностойно положение.

През този месец се опитахме да стоплим сърцата и да внесем светлина в дните на малки и големи.

Месихме, пекохме, рисувахме, украсявахме, опаковахме, подарявахме, бяхме режисьори и монтажисти, открихме нови приятели…

Опитахме се да бъдем добротворци във време на безверие и несигурност.

Дали успяхме? Не знаем, но си пожелаваме повече хора да опитват!

А ние ще разнообразим ежедневието ви, като сме поканили Дядо Коледа и неговите помощнички да донесат подарък за всяко дете от детска градина „Светлина“. Може да ги намерите под елхата в двора на на 22.12.2020 г. от 12.00 до 14.00 часа.

Светли празници!“

Росица Ранчева