Православната църква почита днес Света мъченица Юлиания

Имен ден празнуват: Юлиана, Юлиан, Юли, Юлия, Юлиян, Юлияна, Юлка.

На 21 декември православната църква почита Света Юлиания и пострадалите с нея 500 мъже и 130 жени в Никомидия.

Юлиания била дъщеря на знатни и богати родители, които живели през III век във Витиния (Мала Азия). Още малка, била сгодена за момък на име Елевсий, също от знатен род и езичник. Когато пораснала тя имала възможност да се просвети чрез вярата в истинския Бог и се побояла да свърже съдбата си с идолопоклонник. Затова, когато дошло време да се омъже, заявила на Елевсий, че ако той не повярва в Христа, комуто тя служи, да си търси друга годеница.
Като съобщил за това на семейството на Юлиания, Елевсий, заедно с родителите й, я убеждавали да се отрече от вярата на разпнатия Христос. Но никакви молби, увещания и убеждения, не били в състояние да склонят младата християнка да отстъпи и предаде вярата си. Разгневен до крайност от това, баща й се отнесъл към дъщеря си жестоко. Безпощадно я бил и най-после пребита, я предал да я съди управителят Елевсий. Отхвърленият жених отначало се зарадвал на възможността да отмъсти на бившата си годеница. Но като гледал необикновената й красота, той започнал отново да я моли да се свърже с него като обещавал никога да не я принуждава да се покланя на езическите богове. Юлиания обаче категорично отново отхвърлила предложенията, което предрешило съдбата й.
Действително нито молби, нито най-безчовечни изтезания не могли да победят неустрашимата изповедница в името Христово. Съблечена гола, привързана с въжета, тя била бита отначало със сухи жили. После я обесели за косата, тъй че кожата на главата й се отлепила от скалпа. В същото време изтезавали тялото й с остро желязо. Измъчена, едва жива я хвърлили в тъмница. Но сърцето на мъченицата горяло от пламенна любов. И тя с неземна утеха превъзмогвала телесната болка. На другия ден отново започнали да измъчват Юлиания, но подкрепяна от истинска божествена сила, тя и в огъня оставала невредима.

Поразен от свръхестествената сила, с която мъченицата понасяла изпитанията, превишаващи човешките възможности, народът славил Бога на Юлиания, който прави чудеса и въодушевен от възторг, изповядвал Христа – едничкият истински Бог. По време на страданията на Юлиания повярвали още около 630 души. Всички те веднага били посечени с меч, като приели по този начин Кръщение чрез своята кръв.

Най -после и Юлиания била обезглавена. Това станало към 290 г. Тялото й било погребано от християните и над гроба й била построена църква.

Dolap.bg