Нова книга – комикси „Прокудени“ сътвориха двама старозагорци

Двама братя, художници и писатели – Емилиян Вълев и Станимир Вълев съобщават на почитателите и приятелите си за поредната тяхна нова книга- комикси „Прокудени“.

ПРОКУДЕНИ

„Πόλλ᾽ οἶδ᾽ ἀλώπηξ, ἀλλ’ ἐχῖνος ἕν μέγα.“

Лисицата знае много неща, таралежът едно важно нещо.

– Архилох, VII пр. Хр.

Лисицата винаги е била символ на измамност и лукавост. Тя надхитрява другите животни и затова има много врагове. Научена е да оцелява и да побеждава противника си.

От своя страна, таралежът се асоциира с трудолюбие, разум и мъдрост. В България се вярва, че той е най-старото животно на света. Наричат го „стара вяра“. Древногръцкият поет Архилох приписва на двете животни два различни погледа върху света. Лисицата се учи от своя богат опит и преживявания. За нея не може да има една истина, на която да бъде подчинен живота. Таралежът основава светогледа си на една идея. Тези две животни персонифицират две различни философии, оказали влияние на човешката култура.

В ПРОКУДЕНИ на фона на суровата зима, пътищата на лисицата и таралежа се пресичат в тяхната борба за оцеляване.

А Вие… Лисица ли сте? Или таралеж?

ПРОКУДЕНИ“ (2020) е Трейлър.

https://www.youtube.com/watch?v=3mcV38jmh6c

Всеки Комикс идва с подарък – специална илюстрация. Комиксът „ ПРОКУДЕНИ „ е достъпен ексклузивно в един от най-обичаните онлайн магазини OZONE.BG

Емилиян и Станимир Вълеви са автори на първата българска електронна графична новела ПОД МОЯТА КОЖА (2011), комикс албума ИМАГИНЕРИУМ (2018), комикса ТАНЦ С ТУШ (2019), графичната новела МЕТАМОРФОЗИ (2020). Представяли са самостоятелни изложби, събиращи комикси, графики и илюстрации – ИМАГИНЕРИУМ (2017-2019), ТАНЦ С ТУШ (2019), МЕТАМОРФОЗИ (2020). Техни творби са участвали в редица международни форуми и фестивали и са публикувани в България, Сърбия, Република Сръбска, Македония, Румъния, Турция, Чехия, Швеция, Русия, Франция, Португалия, Великобритания, САЩ, Колумбия, Аржентина, Япония.

Специално за читателите на DOLAP.BG талантливите братя Вълеви споделят:

И двамата сме родени в град Стара Загора и много се гордеем с този факт!Завършили сме Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“. Образованието ни продължи в сферата на социално – икономическите науки. Емилиян Вълев завърши Политология, а Станимир Вълев – Икономика на индустрията.

Изкуството винаги е заемало много важно място в живота ни. От ранното ни детство се вълнувахме от кино, театър, музика, литература, изобразителни изкуства… Рисуването е част от първите ни съзнателни спомени. Вдъхновявахме се от класически детски приказки, комикси, анимационни филми. Постоянно рисувахме заедно.Създавахме свои персонажи, истории, нови сюжети с любимите ни герои. Майка ни, забелязвайки нашите таланти, ни подаряваше книги, албуми и енциклопедии за велики артисти като Рембранд, Пикасо, Леонардо да Винчи. Помним, както първите си моливи, така и първите си пастели, флумастери, акварелни и темперни бои…

Всичко започна с героите на Уолт Дисни, мина през анимационните серии на „Батман“,“Костенурките нинджа“, анимациите по героите на „Марвел“, филмите за „Батман“ и техните комиксови адаптации. Тогава дойде и естественият избор – да създаваме комикси.

Винаги сме твърдели, че едно от най-великите достижения на поп културата е комиксът.Това изкуство е замислено като общодостъпно. Уникална е симбиозата между текст и илюстрация, сливането им по неповторим начин, взаимното им допълване до етап, в който случващото се на страниците става пълнокръвно, пулсиращо и живо.

Най–близкото изкуство до комикса е кинематографията. Комиксът представя графично последователни събития и действия. Това придава дълбочина, динамика и живот на историята. Дава и изключителна свобода на авторите. През годините сме разработвали различни концепции, които впоследствие са реализирани в България и в международен план.

Щастливи сме, че творбите ни са достигнали до толкова много хора, както в България,така и на високо конкурентните чуждестранни пазари. Най – големият ни успех е, че продължаваме да вълнуваме, провокираме, забавляваме, докосваме все повече хора със своите произведения. Гордеем се и харесваме всяка една от творбите си. Те са създадени с много труд, любов и вдъхновение. Работим в синхрон. Ние сме като лявата и дясната ръка. Заедно сме във всеки аспект от работата ни – идеи, сценарии, илюстрации, текст и всичко останало.Нестихващо вдъхновение за нас са изкуствата, нещата от живота и тяхното място в човешкото битие. Времето е едно цяло. Живеем в настоящето, в резултат и с белезите от миналото, и с надежди и поглед, обърнат към бъдещето. Ние просто живеем и в трите. Вдъхновяваме се от миналото, интерпретирайки история, митология и фолклор.От красотата и многоликостта им в България. Светът на днешния ден, трудностите на човека да намери своето място в него. Бъдещето. Конфликтът дали то е предрешено или неизвестно. Изразяваме тези идеи с похватите на жанрове като драма, екшън, ноар,фантастика, сюрреализъм, стиймпънк, киберпънк, хорър, свръхестествено.

Убедени сме, че в огромна степен зад нашите успехи, стои родният ни град Стара Загора. Той за нас е дом и вдъхновение! Нашият град!“

Росица Ранчева