Милост за живите елхи!

Прочетете внимателно тези думи  и действайте, призоваваме от Долап.бг!

„НЕ си купувайте елха (която най-често е смърч или ела, по-рядко друго). Мисля, че на всички е ясно, че отсечена такава не е добра идея. Но добре е да знаете, че рядко оцеляват дори и в саксии.

Причините са, че често са поставени в саксии, за да се спечелят пари, а при изваждането корените им са прекомерно изрязани. Втора причина е, че зимата тези дървета са в зимен покой, при рязка температурна промяна и като ги държим на топло Х дни вкъщи, те загиват. Третите причина са свързани с чувствителността на определени видове иглолистни към средата на засаждане и това как са отглеждани. Дали изобщо са подходящи за мястото където си представяте да го засадите после? Освен това, често разсадниковите дървета от този тип са обилно торени за бърз растеж и гледани при специални условия, които са направили дръвчето недостатъчно устойчиво и това също води до неговата евентуална гибел.

Ако все пак решите, следва да сте сигурни, че дръвчето е отгледано в саксия, да проверите, че е от България, че не е прекомерно торено, че видът е подходящ за мястото където ще го засаждате, да го аклиматизирате – няколко дни на терасата, няколко дни в коридора, после в стаята, да го държите далеч от отоплители и да не е вътре повече от няколко дни, при умерена температура, после пак да го изнесете и да засадите максимално бързо (да е навън до този момент).

Изобщо, ако проучите добре и направите всичко, ще е скъпо, сложно за Вас и пак без гаранции за оцеляване на дръвчето.

Защо не направите някое цвете вкъщи, да вземете нападали клонки от някоя гора или да си направите някоя красива елха от креативност, въображение и каквото имате вкъщи?

Или пък обяснете на децата, защо нямате елха! Защото искате да има по-добро бъдеще за тях, защото Ви е грижа, защото сте добър човек.

Добре е да знаем, че никъде в Библията и канона, не пише убийте дърво и се съберете около мъртвото такова, за да се радвате на празника. Там откъдето се предполага, че идва християнството, дори няма такава растителност.

Време е за промяна, вече знаем, че Земята не е центъра на Вселената и че НЕ слънцето се върти около нея, да се разделим със старите модели и навици, за един по-добър и по щастлив свят!

П.П. Дърветата са най-красиви, когато са живи! Вижте по-малко“ – източник Гората.бг