Преди 20 г. любовта към България и историята й създаде старозагорското дружество „Традиция“

На 9 декември 2000 г. се навършват 20 години от създаването на Дружество „Традиция“ – Стара Загора. Тогава шепа ентусиасти, върли родолюбци, решават да се обединят в доброволна неполитическа патриотична и културно-просветна общност на граждани, които проявяват професионални и любителски интереси към традициите във въоръжените сили по отношение на моралните ценности, войнските ритуали, униформените облекла, нагръдните знаци, историческото оръжие и военните символи. 22 са учредителите на старозагорското дружество. Сред тях са Николай Гичев, Петко Танев, Христо Христов, Михал Тонев, Филип Бончев, Динко Станчев и още няколко други.

„Преди това бях поканил да присъства на първата ни учредителна среща Георги Маринов, тогавашният председател на Националното дружество „Традиция“, сподели за Dolap.bg председателят на дружеството Петко Танев. – Пристигна той с легендарния артист Джоко Росич, който беше в Управителния съвет. Събрахме се в едно подземно кафене срещу Общината, уж за малко, а откарахме 10 часа. С някои от присъстващите се виждахме за първи път, но разбрахме че ни обединява любовта към патриотизма, към старинното оръжие, към историята на Отечеството ни.

Никога няма да забравя речта на бати Джоко, който беше изключително словоохотлив и сладкодумен човек. Та той каза, че „Традиция“ е елитна патриотична организация. Ние сме хората, които пазим огънчето на патриотизма и на историята. Трябва да направим всичко възможно, това огънче да пренесем в душите и сърцата на младите българи, да знаят и се гордеят с миналото, настоящето и бъдещето на България“.

За изминалите две десетилетия, основният предмет на дейност на дружеството е осъществяване на широка културно-просветна дейност за популяризиране, съхраняване и развитие на националните традиции, за издирване и колекциониране на разрешените от закона предмети, свързани с дейността на въоръжените сили . Петко Танев съобщи, че над 30 са годишните прояви на „Традиция“. С изключителен интерес те са приети от учениците в училищата, където изнасят открити уроци. Голямо е любопитството на децата към униформите, оръжията, разказите за важните исторически събития от съответния регион, село или град, ордените, медалите, героите на района …Организират оръжейни и исторически изложби, поддържат някои от паметниците на града. Присъстват задължително на всички общоградски прояви, свързани с исторически дати, събития, чествания и пр. Особено популярни са участниците в „Традиция“ при представяне на възстановки на исторически събития – на Шипка, на няколко места в България по повод Априлското въстание, на всеки 5 години – боевете край Стара Загора за спасяване на Самарското знаме и т.н. Всички прояви, облекло и оръжие се осигуряват от лични средства. Понякога организаторите на мащабни събития заплащат командировките и пиротехническите разходи.

33-ма са членовете на Дружество „Традиция“- Стара Загора в неговата 20-годишнина.

Председател на дружеството е Петко Танев. Зам. председател е Христо Христов, Михал Тонев е комендант. В ръководството още са Николай Гичев, Николай Николов и др.

Според приетия Устав, всеки желаещ може да бъде член на „Традиция“ независимо вероизповедание, партийна принадлежност, произход, пол, професия, образование и възраст. Важно е сърцето му да е изпълнено с родолюбие и любов към историята и да се чувства съпричастен към дейността.

Петко Танев обясни, че няколко са униформите на дружеството: Официалната е опълченската униформа от времето на Руско-турската освободителна война. Другата униформа е народна носия – тип хайдушка – с пояс, силях и забучени пищовите в него. Почни всички имат и т.н. „четническа униформа“ по подобие на четниците от Априлското въстание. Всички в клуба разполагат и с униформа от времето на Първата световна война. Тя би могла да се използва и при възстановка на събитие от Втората световна война. Дрехите са намерени от складовете на армията, преработени и приспособени за всеки поотделно. Всеки си търси шивач, плат и си плаща услугата. Затруднение имат при изработване на опълченските калпаци, които са от агнешка кожа.

„Всеки боец си намира по някакъв начин стари оръжия, споделя Петко Танев. – Възстановява ги, а колективът го подпомага с намиране на липсващи части. Още по-важни са съветите от по- опитните точно как да се реновират. Оръжията са абсолютно автентични. Обикновено „Крънките“, с които участваме при възстановките, са от 1869 г. В патронника на пушката има поставен салют адаптор. Той е изработен по поръчка на „Традиция“ от военните заводи в Казанлък и позволява да се стреля с халостни съвременни патрони. Има предпазен щифт, който не позволява да се сложи истински патрон. Стрелбата се извършва на дистанция до 10 м. Доближат ли атакуващите на по-малко разстояние по време на възстановка, стрелбата спира и се преминава в ръчен бой.

Има изграден правилник за инструктаж преди възстановка на историческите събития. Всеки е инструктиран. Всеки знае какво трябва да прави във всеки момент и задължително се спазват мерките за безопасност и разпорежданията на старшия на групата.

При битки със саби трябва да се внимава много някой да не се нарани. Рисковано е при стрелба с оръдия, с топове. Когато на пушките се сложат щикове, става като копие с дължина 1.70 м…“- обясни Петко Танев.

Ковид попречи да се проведат заплануваните инициативи, послучай кръглата годишнина от основаването на „Традиция“. За съжаление месеци наред не могат да се провеждат и ежеседмичните срещи – разговори в четвъртъците. Сега мъжете се чуват по телефоните и се виждат по скайпа с нетърпение за срещи и дейности на живот.

Редколегията на Dolap.bg честити празника на родолюбивото старозагорско дружество. Пожеланията са за здраве и усърдие и да се пази и разгаря пламъчето на вярност и любов към Отечество България.

Росица Ранчева