Мирослав Минчев от ППМГ“Гео Милев“ със стипендия от Американската фондация за България

Мирослав Минчев, ученик от 10 а клас в ППМГ”Гео Милев” е единственият ученик от област Стара Загора, който получи стипендия в област „Природни науки” за 2020/2021 г. на Американската фондация за България – клон България.

Тази чудесна новина споделиха вчера от Гимназията. „Честито, Миро! Ръководството и Педагогическият колектив на Гимназията те поздравяваме за големия успех! Ти го заслужаваш! Следвай мечтите си и успявай!” – написаха от Гимназията и споделиха част от приветствието на Алексей Христов към стипендиантите на Фондацията.

Честито на Мирослав и от Долап.бг! Чудесна предколедна новина!

„Вие сте избрани да получите парична награда за вашите усилия, труд и умения, които надхвърлят изискванията на задължителните образователни стандарти. Всеки от вас заслужава да бъде поощрен и награден за това, което прави извън учебните си задължения.

Скъпи девойки и младежи, тази и миналата учебна година очевидно са различни и особени. Цялото земно кълбо бе застигнато от голямо зло, което пречи на обичайния ни живот. И богати, и бедни страни се борят според силите си с невиждана от десетилетия пандемия. Надеждата ни е, че скоро светът ще започне да се завръща към онази нормалност, с която бяхме свикнали преди есента на 2019 година. Хиляди учени от десетки страни, както никога досега, се надпреварват с времето, за да създадат лекарство за непозната и коварна болест. Милиони са заразени, а стотици хиляди вече станаха жертва на вируса.

Но злото често ни кара да се стараем да бъдем по-добри. Със семействата си, със съучениците си, с учителите и приятелите ни – в заниманията си.

Добре дошли! Вие вече сте част от нашето семейство. Бъдете здрави! И на добър час!“

От 2004 година насам „Американска фондация за България“ дава стипендии на ученици от средния етап на образование в България за техните изключителни постижения в обучението им, в извънкласни дейности и отличен успех. Вече няколко хиляди млади българи са били част от програмата на фондацията. Медалисти от международни олимпиади по природни науки, носители на награди от международни музикални конкурси, национални първенци по изкуства, литература и чужди езици. Много от тях са завършили някои от най-престижните университети по света. Някои работят в световни лидери като „Гугъл“, „Фейсбук“, „Дропбокс“ или пък във водещи финансови компании. Други продължават развитието си в науката като водещи преподаватели и изследователи в академични институции по цял свят. Мнозина остават в България и успешно изграждат живота си тук.