История на Коледната елха

Присъствието на Коледната елха е задължителен елемент от празнуването на Коледните и Новогодишни празници. Обичаят, свързан с украсяването на елхата, възниква в Древен Египет. Вместо елха там са украсявали палми. По-късно германските племена украсяват вечнозелени клонки, за да отпразнуват светлината около най-късия ден на годината – 21 декември.

До 1597 г. хората са украсявали само клонки от ели, елхи, борове. А след 1597 г. започнали да използват цели дървета. Те символизират вечен живот и здраве. Също така елхата се свързва с вярата във вечната сила на природата.

На върха обикновено слагаме звезда. Тя символизира пътеводната звезда, която е показала пътя на тримата мъдреци при раждането на Исус Христос.

Римляните пък украсяват дръвчета със свещи и дребни предмети по враме на тържествата в чест на бог Сатурн.

Аранжирането на дома с вечнозелени клонки е древен езически обичай и по нашите земи. Чрез украсяването на къщата с клонки и накичването им с различни предмети се чества зимното слънцестоене.

ХIХ е революционен – започват да се произвеждат различните видове гирлянди, стъклени топки, оставят се подаръци под елхата.

През 1882 г. американците патентоват електрическите лампички и елхата придобива съвсем друг вид.

В България обичаят за украсяване на елха по време на Коледа е пренесен от Русия.

Официално първото украсено дръвче се появява веднага след Освобождението през 1878 г. То се намира в Пловдив, който тогава е столица на Източна Румелия.

През 1879 г. Батемберг поставя украсено коледно дръвче в двореца си, а самият той се преобразява в Дядо Коледа. Първата официална градска елха в София е поставена през 1882 г. България има нов управник – Фердинанд. След Първата световна война в Борисовата градина специално се отглеждат елхички и борчета, които след това се продават за празника.

Поверието гласи, че всяка Коледа се купува нова играчка. Така коледната елха се превръща в част от историята на семейството.

10 любопитни факта за коледната елха

  1. Една от най-древните легенди е свързана с бенедиктинския монах Свети Бонифаций, почитан като апостол на Германия. Проповядвайки християнството, той използвал елхово дърво и неговата триъгълна форма като аналогия на Светата Троица. Всеки един от ъглите представлявал Отца, Сина и Светия Дух. Заради езическата почит към елата обаче мнозина започнали да я отричат като Божие дърво.
  2. Първите писмени доказателства за Коледната елха, достигнали до нас, датират от 1521 година. В Елзас, която по това време е немска територия, принцеса Де Меклембург показва на местните куртизантки украсена елха. По късно след женитбата си с Орлеанския дук, принцесата занася елхата и в Париж.
  3. Легендата според която Мартин Лутер – основателят на Протестантското движение е откривателят на Коледното дърво е смятана за една от най-правдоподобните. В една зимна нощ, вървейки през гората, 10 любопитни факта за коледната елхатой неволно вижда как звездите блещукат между клонките на дърветата, сякаш са украсени с безброй свещи. Възхитен от гледката, Мартин Лутер отсича една елха, която отнася на децата си у дома, където цялото семейство поставя тънки свещички между клонките и се любуват на красотата й.
  4. През 17 век навлизат нови мотиви в украсата на Коледното дърво. В Германия се появяват Коледни базари, където се предлагат подаръци, храни и дребни украшения, които да се поставят върху елхите. От тук идва традицията да се използват дребни сладки в различни форми за украсата на дървото. В своите бележки от Страстбург през 1601 година, един изследовател описва как местните украсяват елхите си с вафли, захарни пръчици и хартиени цветя в най-различни цветове.
  5. Гирляндите започват да се използват като украса през 17 век. Според легендата една бедна вдовица много искала да зарадва децата си за Коледа. Затова им украсила елха. През нощта обаче няколко паяка изплели своите мрежи между клонките на дръвчето. Когато сутринта децата видели паяжината, решили да я оцветят в сребристо, за да не се разстрои майка им. Всъщност гирляндите за елха започват да се произвеждат в Германия, като се използва истинско сребро, от което се изтеглят тънки нишки.
  6. През 17 век от Германия коледната елха е пренесена в Англия, но употребата и започва по-късно, тъй като англичаните не били в особено топли отношения с немската монархия.
  7. По време на Американската революция, Хесенските наемни войници, които са били на английска служба в Северна Америка, запознават американската цивилизация с обичая на Коледните празници да се украсява дърво.
  8. През 19 век става настъпва истинска революция в украсата на Коледната елха. Започват да се произвеждат стъклени топки с разнообразни цветове и хартиени гирлянди. Малко бяло ангелче кацва на върха на елхата. Родителите започват да оставят под елхата подаръци, с които да зарадват децата си на празника. Коледната елха се превръща в символ на просперитета в обществото – колкото по- украсено е дръвчето, толкова по-богати са притежателите му. А през 1882 година американците патентоват електрическите лампички.
  9. Пак през 19 век празничното дърво започва бързо да придобива популярност в Европа. Верни на своите традиции, Средиземноморските страни обаче трудно успяват да възприемат елхата. Те предпочитат да изобразяват Рождество Христово и различни библейски сюжети посредством малки фигурки и специална декорация.
  10. С навлизането на елхата като неизменен елемент от Коледните празници се появява и проблемът с изсичането на дърветата и нарушения природен баланс. Това налага да се започне производството на изкуствени елхи. Първата такава елха е произведена от гъши пера в Германия. Малко след това предприемчива американска фирма за четки започва производството на изкуствени дръвчета по същата технология.