Утре е Савинден

5 декември Източноправославната църква посвещава на светеца св. Сава Освещени, построил в края на живота си множество манастири и болници.
В българските предания обаче най-често Сава е представен като светица – покровителка на чумата. Българинът смята, че тя е сестра на Варвара, а неин брат е св. Никола, чиито празник се отбелязва ден по-късно – на 6 декември. В някои места честват празника като на светец – мъж, покровител на вълците (вълчи пастир).
Обредните практики са сходни като тези за св. Варвара, защото двете сестри подготвят всичко за деня на брат им Никола. “ Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава.” – казва народната приказка.

В българските предания най-често преподобният Сава е представен като светица – Света Сава, която помага на яловите булки да имат деца. В миналото на този ден, жените които искали да имат деца изпълнявали ритуал заедно с най-старата жена в дома. Жената, която искала дете, правела обреден хляб. Започвала да пресява брашно със сито обърнато наопаки, а най-старата жена й казвала:“Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне коремът!“

Предците ни изпитвали страхопочитание към св. Сава защото вярвали, че „засява“ болестите по хората, от там идва и израза “ Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява.“
На Савинден се подготвя Никулденската трапеза, а на някои места приготвят в чест на мъртвите   варено жито и го раздават на гробищата за помен.
Имен ден имат Сава, Савка, Савина, Владислава, Владислава, Славка, Славчо, Съби, Десислава, Десислав.

Dolap.bg