Победители в конкурса за любители фотографи „Литературна Стара Загора в кадри“

Тази година за първи път се проведе конкурсът за любители фотографи „Литературна Стара Загора в кадри“. Тази инициатива се осъществи съвместно от двата литературни музеи в Стара Загора – къща музей „Гео Милев“ и „Музей Литературна Стара Загора“, разбира се, с подкрепата на община Стара Загора.

Участниците бяха раделени в две възрастови групи: до XII клас (учащи) и възрастни. Като всяко начало и това, което поставихме не беше лесно. Условията на пандемия, в които работиха и работят културните институции през изминалата година безспорно дадоха своето отражение. Макар и немногобройни фотографиите, които участваха в конкурса, смятам, заслужиха вниманието на компетентното жури.

Сега е моментът да вдигнем завесата и около журито, което оцени фотографиите. Рещихме да го запазим в тайна до отчитането, за да не могат участниците да му полияят по някакъв начин. Журито тази година е в състав: Емил Енчев – фотограф, Жейна Желева – фотограф, доц. Злати Златев – художник, Таньо Клисуров – поет, Мария Донева – поет. Широкият състав на комисията позволява различни погледи върху конкурсните творби. Поради усложнената епидемична обстановка членовете на журито оцениха снимките, без да се събират и обсъждат, а ние като организатори обобщихме резултата. Тъй като няма единодушно решение за победители в отделните възрастови категории, организаторите решиха да не се присъдят големите награди в двете възрастови категории, но част от журито все пак отличи участници, а ние като организатори решихме да дадем две поощрителни награди (книги) на авторите на снимки събрали най-много гласове на журито. А те са:

  • В първа възрастова категория снимка 2.1 на Радост Кирилова Василева.
  • Във втора възрастова категория снимки 3.1 и 3.2 на Петя Русева.

Поради малкия брой фотографии, които отговарят на изискванията на конкурса реалната изложба тази година се отменя, но ние си запазваме правото да я осъществим, когато се съберат достатъчно снимки, отговарящи на условията на конкурса.

Впечатлени сме от малките участници, които заемат своите места във фотографските редици амбициозно и с необходимата доза талант. Всяка една от участващите  творби има своето място в конкурса, макар и не всички да са точно по темата и да са свързани с момент от литературната традиция в нашия град. Защото всяка една от тях е запечатан от обектива миг на човешката същност. Благодарим на всички малки и големи участници, които се включиха в конкурса и споделиха с нас своето вдъхновение и усет към мига!

Силно се надяваме, че това издание на конкурса „Литературна Стара Загора в кадри“ ще постави началото на една дългогодишна традиция на фотографското изкуство в нашия град.

Яна Ленова, Къща музей „Гео Милев“