На 4 декември почитаме Света Великомъченица Варвара

Света Варвара е християнска великомъченица, родена в края на 3 век и починала през 305 или 306 г. Паметта й се почита както в православната църква, така и в католическата на 4 декември.

В православието Св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт – които са нямали време да се покаят и причестят. В Полша денят на Св. Варвара е един от най-уважаваните празници, обявен е и за Ден на миньора, тъй като светицата се счита за покровителка на миньорите.

Света Варвара е родена в семейството на аристократ – езичник от Илиопол (Мала Азия). Последното проучване на богослова Венцислав Каравълчев обаче показва, че Св. Варвара е родена в с. Елешница- Разложко (Югозападна България), което в древността също се е наричало Илиопол. Отличавала се е с особена и впечатляваща красота. Баща й я затваря в кула – далеч от похотливи очи. През времето, когато е била затворена, Варвара изучава външния свят от прозореца и има много време да размишлява за Бога. Когато баща й разрешава да излиза, за да си намери жених и да се омъжи, Варвара се запознава с християни и приема свето кръщение.

Скоро момичето трябвало да отстоява избора си пред управителя на града, след като баща й се отрекъл от нея, заради християнските й убеждения. След като били изчерпани всички средства за убеждаването й да се върне към почитанието на езическите богове, останал изборът на живот и смърт, пред който момичето трябвало да се изправи.

На заплахите на управителя тя отговорила: „Славя моя Бог и съм готова да стана жертва за Неговото име…! Когато бащата научава, че дъщеря му е станала християнка, той нарежда да я бичуват и получава съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт. По нареждане на бащата Варвара е обезглавена. Смъртната присъда била изпълнена зад стените на града. Над гроба й бил построен храм, където вярващите намирали изцеление на своите недъзи. В някои части на света Варвара се почита като покровителка на военните. Поверието говори, че божието възмездие настига бащата на Варвара и управителя на града – те двамата са поразени от мълния.

През 6 век мощите на Света Варвара са пренесени в Константинопол. У нас празникът се е почитал сред народа с преплитане на езическите и християнските обичаи.

В някои райони на страната Света Варвара се е считала за покровителка на децата от болести, по-специално от дребна шарка, и хората я наричали „Баба Шарка“. Жените месели и раздавали за здраве „къпани“ питки (омесеното тесто първо се вари, докато изплува на повърхността, а после се оформя на питка и изпича). Питките се намазват с мед за омилостивяване на светицата и „баба Шарка“.

В Добруджа, вечерта срещу празника приготвят трапеза за „баба Шарка“, на която поставят паничка с мед, медена питка, съд с вода и пешкир.

В Западна България на празника деца палят огън на кръстопът, на който варят леща и изяждат по няколко зрънца. След това прескачат по три пъти огъня и вземат по една главня от него. Лещата и главнята се пазят като лекарство против дребна шарка.

Друг обичай е да се вари боб и да се слагат по няколко зърна на коляното на детето и то да ги изяде без ръце. В други райони Света Варвара се почитала като покровителка на домашните птици. Празникът се наричал още Женска Коледа, тъй като девойките се пременяли, обикаляли домовете и пеели песни за здраве.

В някои краища Св. Варвара е приета и за покровителка на домашните птици. Също така в отделни региони от рано сутринта по къщите обикалят дружини от девойки, облечени с нови дрехи. Те благославят стопаните и пеят обредни песни за здраве и плодородие. Момите се наричат варварки, а самият празник – женска Коледа, защото в него участват само момичета.

Някъде три, пет или седем деца отиват на бунището като носят на гърба си дърва и боб. Там те го варят и го оставят „за баба Шарка“. За здраве и за омилостивяване на болестите жените месят пресни погачи, приготвят и обредно вариво и го раздават. Празникът е неделим от комплекса Сава и Никулден, както и от предхождащия го Андреевден.

Този ден е имал и гадателна насоченост в обичаите – по седенките се извършвали гадания коя девойка за кой момък ще се омъжи.

В българския фолклор, за обичаите съпътстващи празниците на Света Варвара, Свети Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) има поговорка: „Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща“.

Имен ден имат Варвара, Варя, Варадин, Варда, Варварка.

МОЛИТВА КЪМ СВ.ВМЧЦА ВАРВАРА

(УДОСТОЕНА С ДАРА ДА ПРЕДПАЗВА
ОТ ВНЕЗАПНА СМЪРТ)
––––-
Към тебе, премъдра и прекрасна, света,
славна и всехвална дево, великомъченице Варваро,
аз немощният прибягвам и, като ублажавам с
похвали твоите мъченически страдания,
падам и те моля: виж греховните ми рани,
виж и немощта на моята душа и, подбудена от твоето милосърдие и благост, погрижи се да ме изцериш. Обърни внимание на молитвения ми глас и чуй моя вик, като непосрамващо мое прибежище. Моли Светата единосъщна, животворяща и неразделна Троица – Бога за мене, грешния твой раб, да ме помилва сега и в деня на моята смърт.

Аз зная, света дево, че, ако пожелаеш, ти си силна да ми помогнеш, и че нищо не е за тебе невъзможно, стига да не презреш моите молитвени въздишки! Нека твоето многострадално тяло излекува многото страсти на моята душа и тяло. Твоята глава, посечена с меч, нека даде на главата ми вода, очистителна за моите грехове. Нека твоите пречисти устни запазят устата ми от празнословие, и нека ги отворят винаги да възвестяват хвала на Господа. Твоите очи, които са видели Троичната светлина, нека видят и моето желание да върша доброто, тъй че и аз да отвръщам очи, за да не виждам суетата, но винаги да съзерцавам небесното блаженство. Нека твоята отсечена ръка ме напише в книгата на живота и нека ме удостои винаги да издигам ръце към Всевишния, и да не плета измами. Твоите нозе, които са бързали към Божия чертог при небесния Младоженец, нека направят така, че и аз с моите нозе да бързам за всяко добро дело и нека законът Господен бъде светилник пред нозете ми и светлина за моите пътеки. Нека твоите рани ме освободят от моите греховни рани, и нека твоята многократно проливана в мъченията кръв очисти душата и тялото ми от всяка нечистота. Нека твоята смърт не ми даде да умра без изповед и покаяние!

Защото макар и да си прославена като усърдна молитвеница за всеки добър дар, то Господ Бог те е дарувал най-вече с благодатта да избавяш прибягващите към тебе от внезапна смърт. Затова моля те, избави и мене окаяния от нея, чиста дево, великомъченице Варваро, и с всемощните твои молитви, удостой ме, подкрепен с благодатта на Божествените Тайни на Тялото и Кръвта на моя Господ и Спасител, да имам безболестен, непосрамен и мирен завършек на моя живот, и така готов да премина далечния път на смъртта дори до Небесния Сион, където да се удостоя и аз заедно с тебе лице с лице да видя Триединия Бог, и да Го славя винаги, и във вечни векове. Амин.