Започва ремонт на камбанарията на храм-паметника в Шипка

На 2 декември 2020 г. в сградата на Старозагорска света митрополия бе подписан договорът за започване на спешните аварийни и реставрационни строителни дейности по камбанарията на храм-паметника манастир „Рождество Христово“ в град Шипка. След извършена процедура, утвърдена от Епархийския съвет, е избрана и фирмата-изпълнител –  „ЕЛИНА АД“ ЕООД, представлявана от Галина Нефтянова.

Припомняме, че правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2020 г. в размер на 1 612 000 лв. В тази сума освен реставрационните дейности влизат и договори за инвеститорски контрол, строителен и проектантски надзор. Реконструкцията трябва да приключи за 24 месеца.

Храм-паметникът манастир „Рождество Христово“ – Шипка е един от символите на българското Освобождение и предстои паметна 120-годишнина от освещаването му. Необходимите средства за изпълнение на Постановлението се осигуряват по бюджета на Министерския съвет за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2020 г. Решението за извънредното включване на точката в заседанието на Министерски съвет бе взето след провела се среща между Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, министър-председателя Бойко Борисов и тогавашния финансов министър Кирил Ананиев, на която владиката разказа за рушащата се камбанария и компрометираните части на храм-паметника, както и за спешната нужда от започване на ремонт.

Благовест Илиев