В петък в Стара Загора ще грейне коледно-новогодишната украса

На 4 декември 2020 г., в Деня на св. вмчца Варвара, на общинския площад на Стара Загора, точно в 17:00 ч. коледно-новогодишната украса ще грейне с целия си блясък, красота, романтика и добра надежда, че по-доброто време предстои. Ще се пусне и  новозаписан диск с коледни песни в изпълнение на Вокална студия „Усмивки“ при НЧ „Родина“ Стара Загора.

За съжаление, поради коварния COVID-19 общоградско тържество, както традиционно се посреща Дядо Коледа, който заедно с кмета и Снежанка палят светлините на града, няма да има. Най-вероятно добрият старец ще посети послушните малки, големи и още по-големи деца в домовете им или ще спусне подаръците през комина. Дано, дай Боже, догодина да го срещнем всички живи и здрави.

Но въпреки това, Община Стара Загора се стреми, колкото е възможно, да създаде празнично настроение. Изключително приятно е деликатното озвучаване на пешеходната зона с коледни и новогодишни песни. От 1 декември 2020 г. в парк „5 октомври“ и по ларгото в ход е коледният базар. Разбира се, той се провежда при спазване на всички противоепидемични изисквания.

Държавна опера Стара Загора има намерения ( засега)да зарадва предпразнично почитателите си. На 25 декември е Коледният концерт с участието на Етелина Кънева и Орлин Горанов. На 28 и 29 декември ще бъде представен приказният балет „Лешникотрошачката“. На 31 декември от 18:00 ч. е спектакълът на любимата оперета на Имре Калман „Царицата на чардаша“.

Относно Балканското квадринале „Митовете и легендите на моя народ“, което трябваше да бъде открито на 20 декември т. г. журито е определило и огласило носителите на наградите, подготвен е за печат каталогът на изложбата, който е неразделна част от събитието. Тъй като обявената карантина е до 21 декември, в зависимост от ситуацията, церемонията по награждаването ще се извърши до 24 декември само в присъствието на наградените. Ако и това не е възможно, всичко ще бъде проведено онлайн.

Росица Ранчева