Стара Загора се сбогува с големия български певец Камен Чанев

Стотици приятели, почитатели, колеги на световно известния български тенор Камен Чанев от Държавна опера-Стара Загора и от оперни театри от страната си взеха последно сбогом с него днес във фоайето на Старозагорската опера.

На 26 ноември т.г. той загуби битката с COVID-19 и душата му отлетя към небесните селения.

Каква огромна загуба за националната и световната оперна сцена! Каква безмерна тъга за близките му, за всички докоснали се веднъж до този прекрасен млад чаровник с аристократичен дух и божествен глас..!

Венци от всички опери в страната и от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, цветя от кмета на Община Сливен и Общински съвет-Сливен, от оперната прима и артистичен директор на Държавна опера-Стара Загора Веселина Кацарова, от много институции бяха поднесени пред портрета на Камен Чанев.

На видеостена се излъчваха забележителните му участия в постановки на Държавна опера-Стара Загора в „Аида“ на Стадион „Берое“, „Турандот“ и последната му роля в последното му представление – в „Отело“ …

Лично заместник-кметовете на Стара Загора Милена Желева и Иванка Сотирова поднесоха своите цветя и съболезнования.

„Звездите в небесната опера се увеличиха с още една! Стара Загора се прекланя пред Човека и таланта Камен Чанев! Светъл да е пътят ти, Маестро!“ – написа в Книгата за съболезнования Милена Желева.

Своите съболезнования изпратиха голямата оперна прима Ана Томова-Синтова, кметовете на София – Йорданка Фандъкова, на Бургас – Димитър Николов, на Сливен – Стефан Радев, директорът на Софийска опера и балет – акад.Пламен Карталов, на Национален музикален театър „Стефан Македонски“.

В „Писмо до Камен“ колегите му от Софийска опера и балет Зарко Ангелов, Сара-Нора Илиева, Костадин Андреев и Детелина написаха: „Трудно е и невероятно да изречем: Последно сбогом, приятелю Камене! Плачем! От всяка падаща сълза все-повече ни боли. Ще те помним с щедростта на таланта ти и сърцатостта, които ти раздаваше богато.Сцените и ефирът ще са пълни с твоя блестящ глас и няма да ни разреши да мислим и говорим за теб като минало. Всъщност – никой не си тръгва истински , докато има хора, които го помнят и обичат. Дано Бог постели за теб най-меката пътека и да те постави на най-хубавата сцена!“

Погребението на големия български певец бе в тесен семеен кръг в двора на Храм „Свети Димитър“ в Стара Загора. Опелото извърши архимандрит Богослов.

Бог да да прости Камен! Поклон пред светлата му памет!

Dolap.bg