Пресъздаден чрез декартовата координационна система оживя образът на П.Р.Славейков

Седмокласници от Второ основно училище „П.Р.Славейков“ пресъздадоха чрез декартова координатна система образа на своя патрон  Петко Рачов Славейков. Макар смелчаците да бяха малко, резултатът е повече от впечатляващ. Учениците на преподавателя Стефка Кочева показаха, че знанията придобити в шести клас по математика не са забравени. Интересната проява беше част от Славейковите празници миналата седмица в школото.

В часовете по информационни технологии пък учениците имаха възможността да се запознаят с интерактивна Гугъл карта. Картата е изработена от  преподавателя Владимир Илиев, ръководител на направление „ИКТ“ в училище, и включва 30 на брой паметници на културата – статуи, барелефи, стенописи и др., от 15 града, заедно с качен снимков материал и виртуални разходки на закрито. Всички обекти са свързани с патрона на училището П.Р.Славейков, а картата може да разгледате тук

https://www.ou2sz.com/p/blog-page_42.html

В Славейковата седмица в инициативата „Ученици преподават на ученици в час по математика“ се включиха всички класове от прогимназиален етап. За един час ученици се превъплътиха в ролята на своя преподавател по математика. Инициативата бе посрещната с голям интерес и желание от страна на учениците, които се справиха отлично и ще повторят събитието и в бъдеще.

По случай патронния празник на училището първолачетата от Студио „Словесно-изпълнителско изкуство“, с ръководител М. Михайлова, с желание и настроение подготвиха рецитал по стихове на Петко Рачов Славейков. Запис на рецитала беше представен на учениците от първите класове на училището.

Изложба, посветена на живота и делото на патрона на Второ основно училище Петко Рачов Славейков бе подредена във фоайето на училището в Славейковите дни. В нея се включиха всички ученици от втори и четвърти клас. По-малките сътвориха приказни книжки „Пчелица“, включващи великолепни образци по краснопис на известни стихотворения на Славейков. Книжките са илюстрирани изцяло от децата. По-големите ученици изработиха постери, посветени на живота и делото на Петко Славейков, както и книжки с негови творби.