Света Екатерина е покровителка на майките

На 24 ноември православната църква почита паметта на Св. великомъченица Екатерина. Тя е християнска светица и мъченица, една от най-образованите жени на своето време. В българските традиции този ден е познат като Катериненден. Светицата се чества като покровителка на майките.

Според преданието Екатерина е била дъщеря на Конт, управител на Александрия, Египет, по времето на император Максимиан. Живеейки в столицата, Екатерина получава блестящо образование, изучавайки трудовете на най-видните философи и учени. Тя заявява на родителите си, че ще встъпи в брак с онзи, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост. Младежи от много богати семейства кандидатствали за ръката на красивата Екатерина, но никой не бил одобрен.

Майката на Екатерина, която тайно изповядвала християнството, я изпратила при един отшелник, който я посветил във вярата.

Преданието разказва, как Екатерина се е срещнала с тогавашния император. Тя се опитала да го убеди, че извършва грешка като преследва християните. Екатерина успяла да привлече към християнската вяра жената на императора и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството. Впоследствие те били убити и обявени за мъченици.

Императорът заповядал да я вкарат в затвора, където тя въвежда в християнството всички, които я посещават. Поради това е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го докосва, палачите не могат да я екзекутират по този начин и я обезглавяват. В преданието се разказва как ангели отнасят тялото на мъченицата в планината Синай, където през VІ век византийският император Юстиниан І основава Синайския манастир. Mанастирът оцелява през вековете, като остава хранилище на безценни произведения на ранно християнското изкуство, архитектура и илюстровани ръкописни книги. Главен символ на св. Екатерина е колелото с шипове, което е известно като „колелото на Екатерина“.

Имен ден имат всички, носещи името на светицата – Екатерина, Катерина, Катя, Катрин, Катина, Тина
На Катериненден жените месят питки, намазват ги обилно с мед и ги раздават за здраве и благополучие.

Dolap.bg