Престижно издание с фокус Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора

В средата на месеца излезе от печат новата книга на гл.ас.д-р Емилия Жунич „Фестивали за музикалносценични изкуства.Концепции.Метаморфози.Реализации“. Престижното издание е на Института по изкуствата при Българска академия на науките. От всички 556 страници 180 са за Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора.

В първата глава на изданието има подробна информация за известните фестивали в Залцбург, Брегенц, Флоренция и др., фестивали с имена на композитори, но и за по-малко известни като тези в Мьорбиш и Глайндборн.  Втората глава е отредена за съпоставки на фестивалите на музикалносценични изкуства. В третата се разглеждат общо българските фестивали, а цялата четвърта глава е отредена за Фестивала за оперно балетно изкуство в Стара Загора.

Изключителна е стойността на тази глава и разказаната история на ФОБИ от зараждането му като Декемврийски музикални седмици до ден днешен. Уникална е таблицата, в която са публикувани всички програми на фестивала през годините. Има и таблица за времето на провеждането му и времетраенето му – от 3 до 74 дни през различните години. Подробно са описани наградите на фестивала, като особено ценна е информацията за Националната награда „Христина Морфова“.

В глава 5 на книгата са разгледани и други фестивали на музикалносценичните изкуства в България – „Сцена на вековете“ във Велико Търново, Вердиеви оперни вечери в Пловдив, „Моцартови празници“ в Правец.

Книгата на гл.ас.д-р Емилия Жунич е част от De Artibus Monographiae – поредица на Института за изследване на изкуствата при Българската академия на науките. Поредицата представя монографични изследвания на сътрудници на Института. Томовете от поредицата илюстрират актуалната проблематика, над която работят учените. Текстовете са реализирани в рамките на научния план, съгласно който се провеждат изследвания, рецензирани са и са одобрени от Научния съвет.

През миналата година на 19 април в Държавна опера-Стара Загора бе премиерата на книгата на д-р Емилия Жунич „Най-добрият луд гидия“, посветена на 100 годишнината от рождението на Миньо Минев.

Д-р Емилия Жунич е главен асистен в сектор „Музика“, Институт за изследване на изкуствата-БАН и работи като завеждащ архива на Държавна опера-Стара Загора. През 2014 г. в Института за изследване на изкуствата при БАН защитава дисертация на тема „Ролята на солиста-певец в българския музикален театър (по материали от професионалния музикален театър в СтараЗагора)“. Част от екипа е, който подготвя четвъртия, заключителен том от поредицата „Българския музикален театър.1890-2010. Опера, оперета, балет, мюзикъл. Рецензии, отзиви, коментари“.

Уляна Кьосева