Министърът на образованието инспектира противоепидемичната среда в Стара Загора

На 23 ноември 2020 г., на работно посещение в град Стара Загора е министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Най-напред министърът посети Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Петрович Павлов“, уточни за Dolap.bg областният управител Гергана Микова.- Видяхме как се спазват мерките във връзка с COVID-19, както в училището, така и в общежитието към него. Срещнахме се и разговаряхме с учителите и ръководния състав. Повечето от преподавателите заявиха, че са готови да преминат към онлайн обучителна среда, но защитиха и постулатът, че най-добрият вариант е присъственото обучение, особено в професионалните училища. Те декларираха, че са готови, ако се наложи преминаване на онлайн обучение“.

Гергана Микова съобщи констатацията, че при направените проверки са взети всички необходими противоепидемични мерки. Дезинфекцията е на изключително ниво, както в класните стаи и коридорите, така и в общежитието. В клас, всички гимназисти са били с маски.
В училищата на област Стара Загора на този етап заболеваемостта е около 10%. Това е усреднена статистика. Има училища, в които е малко по-ниска, и други- в които е малко по-висока, но е далече от 15%, при които се изисква изцяло преминаване на обучение в електронна среда.
„Трябва отново да напомня, че има и други варианти. По решение на самото училище или когато се налага при заболели учител или ученик, може само един клас да премине онлайн, могат да се разместят часове и междучасия и пр. известни гъвкави варианти“, сподели областният управител.
На 24 ноември 2020 г. ще се проведе поредно заседание на Областния медицински щаб. Отново ще бъде разгледана ситуацията и ще се прецени дали е необходимо да се предприемат допълнителни противоепидемични мерки, освен тези, които сега действат.

В следобедните часове министър Красимир Вълчев посети Тракийски университет и разговаря с ректорското ръководство.

Росица Ранчева