Кисело зеле и ферментирали храни срещу Covid-19?

Докато навлизаме в сезона на простудите и грипа, и на фона на заплахата от Covid-19, която все още виси над нас, киселото зеле и ферментиралите храни могат да ни предпазят от инфекция.

Изследване свързва консумацията на ферментирали зеленчуци с по-нисък риск от смърт от Covid-19.
Клиничният гастроентеролог и учен д-р Антъни Хобсън обяснява, че червата – най-големият имунен орган са на  първа линия в битката с бактериите и вирусите. „Ферментиралите храни са богати на пробиотични бактерии, което подобрява здравето на червата и имунния отговор на организма“, категоричен е той.
Диетолозите отдавна твърдят, че растителната диета може да предотврати хронични заболявания и дори да предпази от усложнения при инфекциозно заболяване.

Белодробният специалист д-р Жан Буске от Университета Монпелие във Франция е на мнение, че киселото зеле е много ефективно в борбата с COVID-19.
Изследване, публикувано в списание Clinical and Translational Allergy, установява, че страните, в които ферментиралото зеле е било неразделна част от храненето на хората, са имали значително по-малко смъртни случаи от болестта. Буске и неговият екип от изследователи са се фокусирали основно върху смъртността в европейските страни, но също така са обърнали внимание и на Южна Корея, където зелето кимчи е чест от националната кухня.
Разковничето се крие в начина, по който коронавирусът взаимодействат с ензима ACE2. Този протеин се прилепва към клетките, разположени на повърхността на белите дробове и започва да образува джобове или малки отвори в органа. SARS-CoV-2 със своята агресивност има способността да отключва ACE2 рецептора и да навлиза в белите дробове. Ето как започва вирусът – SARS-CoV-2 нахлува в белите дробове и започва да прави свои копия.
Смята се, че когато се консумира кисело зеле в големи количества, това намалява нивата на ACE2 в организма, което ефективно затруднява навлизането на вируса. В допълнение, киселото зеле също има високо съдържание на антиоксиданти, а това има важна роля в подпомагането на имунната система.
Източник: DarikNews