Деца с кохлеарни импланти чуват много по-добре чрез модерни речеви процесори

 Децата, получили най-ново поколение речеви процесори, споделят, че никога досега не са чували толкова ясно и че музиката им звучи по различен, невероятно красив начин.

За пръв път тази година в Тракийки център по кохлеарна имплантация към МБАЛ „Тракия“ бе извършена и подмяна на речеви процесори по АП 31 със средства от НЗОК, съобщиха от лечебното заведение.
Това стана възможно благодарение на дългогодишните усилия на родители, лекари и специалисти, работещи с деца и възрастни с кохлерани импланти.
Децата, получили най-ново поколение речеви процесори, споделят, че никога досега не са чували толкова ясно и че музиката им звучи по различен, невероятно красив начин.

Историята на кохлеарните имплантации в България се свързва с първата операция на български пациент – във Виена, през далечната 1997 година. Само няколко години по-късно, през 1999 година, и в България се извършват първите 2 операции.
От тогава до днес у нас има над 700 потребители на кохлеарни имплантатни системи и четири центъра за по кохлеарна имплантация. Първият извънстоличен Център за кохлеарна имплантация е в МБАЛ „Тракия“-Стара Загора,
където операции за поставяне на слухови импланти системи се извършват от 2013 г.
В Тракийския център по кохлеарна имплантация се работи по програма за кохлеарна имплантация, включваща четири етапа:
– предоперативна диагностика;
– оперативна интервенция;
– следоперативна настройка на речевите процесори и
рехабилитация на слуха

„Резултатите от програмата са много добри. Те отразяват компетентността, професионализма и високата ангажираност на специалистите от екипа“, казва началникът на отделението по УНГ в лечебното зеведение и създател на Тракийския център за кохлеарна имплантация, доц. Д-р Петър Руев, д.м.
Освен това
са показател за положения труд и доброто сътрудничество и взаимопомощ с фирмата-производител на кохлеарни импланти.

Стоян Стратиев