Успех на старозагорски ученици на World Mathematics Invitational

Състезанието World Mathematics Invitational се провежда за ученици от подготвителен клас до 12 клас върху две теми за всеки клас – раздел А, който е съставен от 15 задачи и раздел В, който е съставен от 10 задачи. Времето за работа и по двата раздела е 40 минути.

На 25 октомври 2020 г. за трети път България участва в престижния световен форум. Първоначално състезанието трябваше да се проведе в столицата на Малайзия Куала Лумпур. Ситуацията в света промени плановете и българските участници се състезаваха от Стара Загора.

Старозагорските ученици спечелиха 2 златни, 3 сребърни и 4 бронзови медала.

И двамата златни медалисти са от СУ „Максим Горки” – Стара Загора. Това са Йоан Михайлов от 5. клас и Павел Казаков от 4. клас.

Сребърни медалисти са Баян Елкин от 4. клас на 2 ОУ „П.Р. Славейков”, Димана Никова от 3. клас на 2 ОУ „П. Р. Славейков”, Радослав Балкански от 7. клас на ППМГ „Гео Милев” в Стара Загора.

Бронзови медали заслужиха: Виктория Кабаиванова от 11. клас на ГПЧЕ „Ромен Ролан”, Драгомир Ников от 2 ОУ „П.Р. Славейков”, Иван Канев от 8. клас на ПГ по компютърни науки, Ния Казакова от 6 ОУ „Св. Никола”.

С поощрителни грамоти са удостоени: Алекс Бинев от 2 ОУ, Боян Сливков от 4 ОУ, Георги Анастасов от СУ „Максим Горки”, Емма Маркова от НУ „Д. Благоев”, Любен Карбанов, Станислав Димов и Христо Христов, и тримата от ППМГ „Гео Милев”.

Лъчезар Томов от Бургас и Йордан Стоянов от София са със диамантени медали

Българското участие във World Mathematics Invitational датира от 2018 г.

През 2018 г. в столицата на Корея Сеул българските ученици спечелиха 3 златни, 4 сребърни и 4 бронзови медала.

През 2019 г. във Фукуока – Япония спечелихме 4 диаманта, 6 златни, 15 сребърни и 7 бронзови медала.

Тази година равносметката е 2 диаманта, 8 златни, 13 сребърни и 13 бронзови медала.

Любомир Любенов