Думата на 2020 според престижния английски речник „Колинс“ е „локдаун“

Думата на годината според престижния английски речник „Колинс“ е „локдаун“ – терминът за карантиниране, съобщиха световните медии.

Много държави от целия свят приложиха рестриктивната мярка с цел да ограничат разпространението на COVID-19. „Локдаун“ е част от списък с общо 11 свързани с пандемията думи, които свидетелстват за развитието на английския език.

През 2020 г. от „Колинс“ са отчели повече от 250 хиляди употреби на термина, който е бил използван едва 4000 пъти през предната година.

От екипа на речника обясняват пред медиите, че човешкият език е отражение на процесите в заобикалящия ни свят, а тази година беше  белязана от пандемията от новия коронавирус.

Понятието „локдаун“ резюмира преживяното от милиардите хора по света, подложени на ограничения, а това е и основната причина да бъде избрана за носител на титлата.

Сред останалите кандидат-термини на 2020 г. са „коронавирус“, „социално дистанциране“ „самоизолация“ и „техническа безработица“. В списъка на най-често употребяваните термини според речника „Колинс“ беше включено и съкращението BLM, което означава Black Lives Matter (Животът на чернокожите има значение).

За 2019 г. дума на годината според речника „Колинс“ е „климатична стачка“, вдъхновена от активистката Грета Тунберг, а през 2018 г. думата е „еднократна употреба“.