В СУ „Иван Вазов“ спасяват планетата Земя

Измина един месец на творчество и награди. Традиционно през месец октомври в СУ „Иван Вазов“ Стара Загора отбелязахме дните на програмата Еразъм+ със съвместни инициативи с Международния младежки център в града. Ние в СУ „Иван Вазов“ вярваме и доказваме ежедневно, че „Съединението прави силата“ и че „Заедно можем повече“. Финалното събитие за дните на програмата Еразъм+ беше стартирането на третия ни проект по програмата за международен обмен на ученици и сътрудничество между училищата дейност К229 на програма “Erasmus +”.

Новият проект е под името “Save the planet” или “Спаси планетата”. Стартът му бе даден от директора на училището Динко Цвятков. Училището ни за втори ще бъде координатор на проект по програмата “Еразъм +”. На старта му присъстваха ученици, родители и учители от Средно училище “Иван Вазов”. Учениците от 8-ми и 10-клас бяха подбрали актуални проблеми, свързани с екологията, които представиха чрез презентация.

Проектът има за цел както да запознае участниците с най-честите екологични проблеми, които имат огромно влияние върху околната среда, така и да ги подтикне и да подпомогне и подобри отношението им към природата. Смятаме, че посредством проекта участниците ще допринесат за моралното обществено отношение спрямо природата. По този начин ще можем всички заедно да запазим нашия единствен дом, планетата Земя, “жива” и “млада”.

Ние като ученици, участвали в проекта „How to feel maths“ на програма Еразъм+, можем да споделим, че такива проекти обогатяват както образователно, така и личностно и социално. Програмата ни даде възможност да се запознаем с нови приятели от други държави-членки на Европейския съюз и Турция, с начина на обучение и типовете образователни системи, по които учениците получават своето обучение. Освен образователно, ни бе предоставена възможността да се запознаем с културата на отделните държави, както и да посетим много интересни забележителности. Едно от най-ценните неща за нас беше шансът да използваме така необходимия в днешно време английски език и във формално, и в неформално отношение.

Продължават дейностите на СУ „Иван Вазов“ Стара Загора и по проект „Violence! No, thanks! „Насилие! Не, благодаря“. Акцентите в тях са обмяна на идеи между колегите от България, Сърбия и Турция за справяне с различните видове насилие и тормоз в училище. Извършените към момента мобилности са от голяма полза за всички участници в проекта.

Като горди участници в Еразъм+, бихме добавили, че всички минали и бъдещи проекти, както по програмата Еразъм, така и по други международни програми за ученически обмен, биха били полезни за по-нататъшното кариерно ориентиране и реализиране на младежта. Изказваме искрената си благодарност към Община Стара Загора, че създаде и превърна Международния младежки център в дом за младите и амбициозни младежи.

Репортери: Даяна Маринова и Денислав Миланов от 11. а клас, профил „Сотфуерни и хардуерни науки “ в СУ „Иван Вазов“, гр. Стара Загора.