Стара Загора награди своите съвременни будители

На скромно, бутиково по формат тържество /както го нарече заместник-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова/ снощи в залата на РБ“Захарий Княжески“ бяха раздадени наградите на Община Стара Загора „Анастасия Тошева“ и на Съюза на учените в България-клон Стара Загора за Будител на 2020 г.

Градусът на емоцията бе вдигнат високо от силното слово в началото на церемонията на Здравка Евтимова – български писател, носител на наградата „Христо Г. Данов“ за 2020 г. за цялостен принос в развитието на българската книжовна култура. „Вие, вие създавате онова, което никакви пари не могат да купят – създавате характери, създавате хора. А всеки човек е вселена.“ – каза Здравка Евтимова на присъстващите в залата.

/Поради изключителната стойност на словото и, ще го предложим на вашето внимание в отделен материал!/

С индивидуалната награда „Анастасия Тошева“ за значим принос в образованието бяха отличени :

проф. д-р Петър Динев Петров, дългогодишен преподавател  и декан в изминалия мандат на Педагогически факултет при Тракийски университет, работил за утвърждаване на образователните традиции и продължаване делото на Анастасия Тошев,

Павлин Здравков Пеев, старши учител по информатика и информационни технологии в ППМГ „Гео Милев“, член на Национална комисия за олимпиади и състезания по информатика,  ръководител на школа по информатика в ЦПЛР

и Красимир Петров Къшев, преподавател в НУМСИ „Христина Морфова“, ментор, вдъхновител и реализатор на значими сценични проекти с участието на ученици, с принос към успешна професионална реализация на възпитаници на училището.

Бе връчена и една колективна награда – на Динка Тодорова, Живка Недялкова, Ивелина Глинджурска и Радостина Кръстева – учители по информатика и информационни технологии в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ за спечелени проекти и участие в Национални програми – проект „Шанс за работа“, 2 проекта по Национална програма „Информационни и компютърни технологии“, проект „Четири лапи“ и др.

С плакет „Млад учител“ бяха наградени: Евгени Черепов, учител по Български език и литература в ГПЧЕ „Ромен Ролан“, Дамян Дончев Димитров, учител по професионална подготовка в НПГВМ „Иван Павлов“ и Асен Йорданов Анастасов, учител по професионална подготовка в НПГВМ „Иван Павлов“ за прилагане на креативни и иновативни методи при преподаването.

Наградите „Анастасия Тошева“ връчи заместник-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, която каза: „Всички вие в залата сте с гордо вдигнати чела, защото за вас професията е призвание. Мечтата ми е Стара Загора да бъде наречена: Най-значимият град да духовност. Нека носим доброто в сърцето си, това е смисълът на живота!“

Доц. Д-р Васил Хаджиилиев обяви и избраните за „Будител на Стара Загора“. Носители на престижната награда са проф. Минко Балкански, дарител, създател на фондация „Миню Балкански“ за обучение на млади таланти и доц. д-р Ани Златева, преподавател по методика на изобразителното изкуство в Педагогически факултет и главен секретар на Тракийски университет Стара Загора.

При представянето на проф.Минко Балкански Любомир Любенов, виден математик обяви, че има официално предложение новата Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи в Стара Загора да носи, съвсем заслужено, името „Проф.Минко Балкански“.

Номинацията на доц.Ани Златева бе представена от ректора на Тракийския университет доц.д-р Добри Ярков. „Доц.Ани Златева е истински будител, тя дава културния, духовния нюанс на ръководството на университета. Тя не само преподава, но и твори и разнася своя талант по света. Убеден съм, че Тракийски университет ще продължава да създава бъдещи будители на Стара Загора“.

От първия акорд на церемония – изпълнението на саксофон на талантливия Добромир Добрев, ученик от НУМСИ „Христина Морфова“, през перфектния отново водещ Жени Атанасова, през пламенната реч на Здравка Евтимова и развълнуваното присъствие на носителите на награди, церемонията в РБ“Захарий Княжески“ ще се запомни с естественост, непринуденост и неподправеност, човешки измерения и красиво послание:

Че Стара Загора почита, уважава и умее да благодари от сърце на хората, които създават най-доброто и настояще. И прехвърлят най-здравите мостове към най-доброто и бъдеще.

Уляна Кьосева

Снимки Жейна Желева, Община Стара Загора