ДГ „Светлина“ получи годишната награда „Достъп до добра храна’2020“

На 23 октомври 2020 г. Старозагорската детска градина „Светлина“ получи годишната награда „Достъп до добра храна‘2020“ в категория „Детска градина“ !  Отличието се връчва за изграждането и прилагането  на цялостна стратегия за приучването на децата към здравословно хранете, изграждането на навици за правилен избор на полезни и здравословни храни, както и създаване на положително отношение към пълноценното хранене.

Наградите са учредени през 2014 г. с цел да насърчат приноса за разширяването на достъпа до добра храна като обществено признание на инициативите и цялостната дейност на номинирания.
Организатори на форума са фондация „Българска месна традиция“ и Евро-Ток България, а съорганизатори – фондация „Граждански институт“ и Дружество Европейско право, фондация „Екоцентрик“, движение „Хранкооп“ и Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство.

Често сме чували някои да казват:“Кажи ми с каква храна се храниш, за да ти кажа как живееш!“ или „Каква музика слушаш, за да ти кажа какъв сладолед обичаш“ (из Наръчника „Как да блеснем на маса).

Колективността е едно от важните неща в работа на екипа на „Светлина“. Приятелствата, приключенията – точно те се създават в детската градина. Научно доказано е, че консумирането на еднаква храна, създава доверие между хората, усилва емпатията. А това е част от възпитанието на децата. Сигурно вече не се учудвате, че в България децата консумират една и съща храна в детските заведения. Така се разчупват социалните бариери между тях. Дава се възможност децата да се хранят в приятна обстановка на фона на музика с хубава храна, красиво декорирана, в унисон със сезона.

Част от модела на бъдещето, който в ДГ „Светлина“ следват е добрата храна. От няколко години на покрива на сградата има градинки за билки, което е иновативен образователен инструмент с огромен потенциал. Чрез него учителите обединяват много различни полезни теми и да ги предоставят на децата по забавен, лесен и атрактивен начин.

Биозеленчуковата градинка е като във всеки селски двор. Тук се отглеждат домати, краставици, чушки и маруля, магданоз и моркови. Казва се „Био“, защото не се използват химикали и вредни вещества за обработка на почвата и третиране на зеленчуците. Максимално се използват дадените от природата богатства. Целта е да се научат децата от малки как да отглеждат собствената си храна.

Формирането на начална екологична култура у децата може да се реализира при наличието на стабилна природо-защитна подготовка на педагога. Правилното насочване на децата към наблюдаваните обекти и създадения навик за самостоятелност, допринася до засилване на интереса към природата и изграждане на навици за опазване на растенията и животните, за повишаване на любознателността. В двора на градината има ферма за птици „Кокошарник“. Тук има петли и кокошки и децата имат възможност да наблюдават процеса на излюпване и отглеждане в естествена среда.

„В беседите с децата отбелязваме колко важен е фактът, че за да имаш енергия е нужно да си здрав, а това става чрез набавяне на необходимите хранителни вещества, обяснява директорът на градината Йоанна Димитрова.- При нас са въведени правила, които се спазват стриктно ежедневно. Ето и някои от тях: Сутрин, преди закуска, ядем пресни сезонни плодове. В 10:00 ч. пием сок от прясно изтискани зеленчуци или сезонни плодове. През целия ден пием достатъчно вода. В студените дни откриваме ароматния чай с дъх на ябълки и канела, с месени курабийки и уюта на традициите. Търсим разнообразие и красота в наситените топли червени цветове и остри вкусове.

На рождените дни предпочитаме торта от плодове и шоколад, както и прясно изтискан сок. Учим се да приготвяме здравословни бонбони и плодови салати, които споделяме с всички в групата. Сами си приготвяме празнични бургери от прясно месо и зеленчуци. Организираме съвместни дейности с родителите на тема:“Как да се храним балансирано“, „Как да съхраняваме храната, за да я запазим свежа и витаминозна“, „Полезното-приятно“ и др.“

В Детската градина събраха любими рецепти и ги издадоха в специална книга. Изработват се картини от плодове и зеленчуци, а за рождените си дни учителите получават здравословни букети.

„Хубавото е, че когато сме осъзнати за настъпващите новости, можем да повлияем чрез превенция и навременни мерки“, коментира Йоанна Димитрова.

Росица Ранчева