ОУ „Кирил Христов“ сподели опит на международен форум

От 20 до 22 октомври 2020 година Факултетът по информатика към Истанбулския държавен университет проведе онлайн VIII Международна конференция на тема „Обучение в бъдещето и информационните технологии”. По покана на проф. д-р Севинч Гюлсечен и асистент д-р Серра Челик в научния форум участваха и директорът на Основно училище „Кирил Христов“ Господин Балъкчиев и Дарина Делчева, учител в начален етап. Със специална презентация, те представиха темата „Обучението по време на пандемия“. При подготовката на материалите са имали пълна подкрепа от страна на училищния екип, в това число и на педагогическия съветник Георги Павлов.

Запознахме аудиторията с добрите и успешни практики в нашето училище при тежките условия на пандемията и как с помощта на информационните технологии поведохме учениците към успешен завършек на миналата учебна година, каза Дарина Делчева. – Участниците проявиха голям интерес и бяха искрено заинтригувани и впечатлени от нашето представяне. Накрая получихме поздравления с пожелание отново да се срещнем“.

Конференцията се проведе в платформата Zoom, като едновременно с това се излъчваше на живо в YouTube“, сподели Дарина Делчева. „В наши дни информационните технологии са изключително важни. Те са от първостепенно значение за образованието на младите хора. „Обучение в бъдещето има за приоритет да обсъди бъдещи иновации в областта на обучението и информатиката и по-специално въздействието на информатиката върху процеса и ефективността на обучението “, подчерта г-н Балъкчиев. „Целта, която с успех бе постигната, е да се дебатират стратегии за разработване на ефективни методи, техники и технологии, които ще служат на човечеството в процеса на учене“, допълни г-жа Делчева.

Организатори на осмото издание на конференцията са Истанбулският държавен университет, Университетът „Съткъ Кочман” в Мугла, Турската фондация по информатика, Министерството на националното образование на Република Турция, Турската асоциация по информатика, Университетът „Аурел Влайку” в Арад (Румъния), Научно-технологичният изследователски съвет на Турция (TÜBİTAK). Научният форум е подкрепен и от много спонсори на местно ниво. В програмата на конференцията се включиха над 130 участници от различни държави, сред които Турция, Румъния, България, Великобритания, САЩ, Малта и др.

Екипът на ОУ „Кирил Христов” поддържа традиционно добри отношения с проф. д-р Севинч Гюлсечен, декан на Факултета по информатика при Истанбулския държавен университет, Турция. Миналата година по нейна покана 45 учители от Основно училище „Кирил Христов” – Стара Загора, водени от директора Господин Балъкчиев и доц. д-р Стефан Рибарски от Тракийския университет, гостуваха на Истанбулския университет. Преди две години директорът Господин Балъкчиев и старши учителят Теменужка Христова участваха в научна конференция, посветена на внедряването на новите технологии в образованието. Проф. Севинч Гюлсечен, от своя страна, също преди време посети училището в Стара Загора.

ОУКирил Христов“ е учебна база на Педагогическия факултет към Тракийския университет и е едно от училищата към Асоциация Кеймбридж. Иновациите са част от учебната работа, а като се прибавят изключително модерната сграда с дигитализация на учебните стаи и коридорните пространства, професионализмът на ръководния и на учителския колектив, както и предразполагащата учебна среда с много кътове за отдих и зеленина, е разбираем фактът, че училището се утвърди като едно от най-предпочитаните от родители и ученици в Стара Загора. Участието на представители на ОУ „Кирил Христов” в традиционната международна конференция на университетската общност в съседна Турция е закономерен резултат от модерните форми на преподаване в училището с високо ниво на дигитализация на учебния процес.

Dolap.bg