Студенти завзеха „Квадрата“ на Община Стара Загора

Необичайно събитие – пърформънс „Цветна спонтанност“ се състоя в ранния следобед на 21 октомври 2020 г. в новото арт-пространство на Стара Загора – „Квадратът“.

Студенти първокурсници в Педагогическия факултет на Тракийски университет, „пременени“ със сини предпазни манта и гамаши, „маскирани“ според противоепидемичните изисквания, тръпнеха в готовност да покажат публично таланта си на абстрактни художници и бъдещи преподаватели. Край тях, също така превъзбудени, сновяха преподавателите им в новооткритата специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн“ – главен асистент Катя Тинева , асистентите Петър Петров и Атанаска Янева и Милен Алагенски – гост преподавател – всички те добре известни в света на изобразителното изкуство. Тук беше и доц. д-р Ани Златева, понастоящем главен секретар на университета, на която принадлежи идеята за създаване на тази специалност. Това е същата скулпторка, която в тандем със съпруга си- живописецът Георги Златев, ваят гигантските невероятни пясъчни скулптури по Европа. Неочаквано много публика беше изпълнила пространството – състуденти, родители, архитекти, общински служители, художници. Тук беше и зам.ректорът на университета доц. Нели Грозева, според която с тази инициатива се слага началото на кандидатстудентската кампания за учебна година 2021/2022.

В дъното на пространството „загряваше“ високо професионалната университетска рок-група „Макро фагус“ с ръководител д-р Йордан Стоянов (от Медицински факултет), която по време на събитието предизвика възторзите и аплаузите на присъстващите.

Домакините се бяха постарали и осигурили по чаша вино и хапки, дело на учениците на ПГОХ „Райна Княгиня“.

Акцент на пространството бяха две големи бели платна, положени на земята в центъра на „Квадрата“. При даден знак, върху тях спонтанно и импровизирано, се изсипаха различни бои – зелена, синя, жълта, червена…Всеки със своя идея, или чувство, или закачка…Така се реализира обща абстрактна композиция. Публиката също се включи в осъществяването на проекта. Особено активни бяха присъстващите деца, които с четки в ръце, бяха част от колективното дело.

Това е интерактивен начин на представяне на изкуството, в който не се търсят резултатите, а удоволствие от самото действие.

В пърформанса „Цветна спонтанност“ участват всички 18 студенти от първи курс и няколко от втори курс от новата специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн“ обясни за Dolap.bg курсовият ръководител д-р Катя Тинева. – Това е свеж, нов креативен екип. Целта е да направим контрапункт на онова, което студентите правят реално в ателиетата – академично рисуване с постановки, овладяване на пространството, щрихи и линии, да се научат да мислят и се изразяват чрез изкуството по най-различни начини. Решихме, че формата на пърформънса е много благодатна – да се освободят от цялото по-сковано и традиционно рисуване. В някакъв момент да изразят своята емоция, спонтанност , енергия. Студентите са много емоционални, живи, темпераментни, в същото време с начални търсения като бъдещи творци. Надяваме се да изградим у тях естетическото чувство, да могат да станат добри дизайнери и учители“.

В арт пърформънса „Цветна спонтанност“ – чрез цветовете, младите хора изразиха себе си по начина по който виждат и чувстват света. Защото изкуството е емоция, любов, свобода.

Целта на пърформанса е да се привлече вниманието на старозагорската културна общественост към млади хора, които се забавляват със средствата на изобразителното изкуство по нетрадиционен начин, в неформална среда.

Във втората част на събитието доц. д-р Ани Златева презентира израстването на студентите от втори курс на специалността, като самите те коментираха своята художествена и образователна дейност.

Организатори на събитието са главният архитект на Общината Виктория Грозева и д-р Катя Тинева.

Трябва да отдадем дължимото на арх. Виктория Грозева, за създаването на новото арт-пространство на града.

Идеята е инсперирана от срещата на колеги в Къщата на Архитекта през месец септември тази година, по време на проявите на творческия колектив „На улицата“, обясни за Dolap.bg арх. Грозева.- Реших, че имаме пространство, което от години стои занемарено, а може да се превърне в нещо уникално. То е в центъра на града, но в същото време е доста по-закътано и уютно. С малко усилия успяхме да го аранжираме и да му вдъхнем живот“.

Кръстници са двете очарователни дами – арх. Виктория Грозева и Милена Желева – зам.кмет по култура, която приветства идеята за разкриване на новата арт зона. „Квадратът“ е разпознаваемо и оригинално название. Но всъщност това са няколко квадрата, вписани в това пространство. Официалното му откриване беше на 1 октомври 2020 г. послучай Международния ден на архитектурата, на музиката, на поезията и др.

Това ще бъде място за симбиоза между различни видове изкуства и творци. Идеите за използването му се раждат спонтанно, а не толкова официализирано и ангажирано. Така е и с реализираната идея за представянето на новата специалност на Педагогическия факултет – „Педагогика на обучението на изобразително изкуство и графичен дизайн“, за пърформанс на открито, с музикално оформление на университетската рок-банда.

Росица Ранчева