Да поздравим заекващите! Днес е техният ден.

22 октомври е Световният ден на заекващите. Целта му е популяризиране проблемите на заекващите. Денят се чества като такъв от 1998 година насам. Всяка година, на 22 октомври се провежда онлайн конференция, която е насочена към хора с интерес към заекването – както професионалисти, които се занимават с проблема, така и техните клиенти. През 2007 година, Централният мичигански университет продължава отбелязването на този ден през цялата седмица след датата.

Някои факти, свързани със заекването:

Заекването е разстройство на речта, което засяга 1% от световното население или казано по друг начин – 60 милиона деца, тийнейджъри и възрастни. Проблемът се среща 4 пъти повече при мъжете, отколкото при жените. 20% от децата преминават през подобен стадий на развитие, в който имат проблеми със заекването – достатъчно сериозни, за да бъдат взети предвид от родителите им.

Най-добрият начин да предотвратите по-сериозни проблеми е като вземете мерки навреме. Важно е да отбележим, че децата и възрастните, които заекват не са по-податливи на психологически или емоционални проблеми, отколкото хората, които не заекват.

Любопитно е, че хората, които по принцип заекват, нямат този проблем, когато пеят, шепнат, говорят в хор или когато не чуват собствения си глас. Досега няма единно мнение сред специалистите по света, което да обяснява този феномен.

Филмът „Речта на краля“ представя пример от световната история, където се разказва историята на Крал Джордж VI, който успява да преодолее заекването и да обедини нацията в навечерието на Втората световна война, да произнесе прочутата си реч, която остава в историята.

В началото, малцина са си представяли, че британската продукция за терзанията на заекващия монарх ще впечатли широката публика, но филмът спечелва 4 „Оскара“, а приходите от него многократно надхвърлят очакванията.

Заекващите имат следните права:

Правото да заекват или да говорят гладко до степента, в която са способни или която си изберат.

Правото да общуват и да бъдат изслушвани независимо от степента на заекването си.

Правото към тях да се отнасят с уважение и да се зачита достойнството им от другите хора, групи, институции и медиите, независимо от степента на заекването.

Правото да се възползват от всички права, указани със закони или наредби, които важат и за гражданите, които не заекват.

Правото да бъдат информирани за терапевтични програми, включително за оценките за възможност за успех, провал или повторно появяване на проблема.

Правото да отстраняват несправедливостите при установена неспособност да се провежда терапия съгласно закона.

Правото да получават терапия, отговаряща на специфичните им нужди от професионалисти, обучени да терапевтират заекване и свързаните с него проблеми.

Правото да избират и да участват в терапия, да избират да не се подлагат на терапия или да сменят терапията или терапевта без неудобство.

Заекващите имат следните задължения:

Задължението да разбират, че слушателите или участниците в разговора може да не са информирани за заекването и неговите последици или може да имат различна гледна точка относно заекването.

Задължението да различават онези реакции на слушателите или участниците в разговора, които са резултат от липса на информираност или познания (изненада или коментар), от реакции, които са резултат от липса на уважение (присмех, дискриминация).

Задължението да информират слушателите или участниците в разговора, ако им е необходимо повече време, за да се изкажат.

Задължението да подпомагат, когато е възможно, публичното обучение за заекването и неговите последици, особености и слабости.

Задължението да възприемат и да се отнасят с хората, които имат различия или проблеми, с уважение и да зачитат достойнството им.

Има хора, които са преодолели говорния си дефект и смело са следвали мечтите и целите си. Те не са си поставяли сами граници, а мечтите им са се превърнали в реалност.
Чарли Шийн
Звездата от сериала „Двама мъже и половина” е трябвало да преодолее заекването, за да постигне успеха си като актьор. „Чарли ставаше нервен всеки път, когато трябваше да четем сценария за „Двама и мъже и половина“, споделя приятелят му и колега Джон Крайър.
Чарли започва да заеква от стрес. Като дете звездата търпи много подигравки от съучениците си. „Бях втори или трети клас и имаше деца, които бяха ужасно злонамерени и жестоки. Те ме нападаха постоянно “, казва Чарли. Актьорът получава панически атаки, а малко по-късно започва да заеква. „В училище знаех всички отговори, но спрях да вдигам ръката си. Отказах се да говоря“, споделя Чарли Шийн.
Историята на звездата е доказателство, че дори хората, които заекват, могат да постигнат успех в професионални области, които изискват актьорско майсторство или публично говорене.

Мерилин Монро
Мерилин Монро също се е борила със заекване в различни периоди от живота си. Понякога много болезнено. Всъщност прочутият ѝ дълбок глас се дължи на заекване в детските години. Най-важният съвет, който е получила от логопеди, е бил да вдишва умишлено точно преди да проговори.
Мерилин успява да преодолее проблема, но заекването се връща в последните месеци от живота й, когато тя е на върха на славата и преди загадъчната й смърт да я превърне във вечна икона. По време на снимките на последния ѝ филм „Something’s Got to Give“ актрисата има огромни проблеми с репликите. Твърди се, че това е заради стреса, породен от бурен личен живот, гарниран с наркотици, алкохол, скандали и американски президенти.

Емили Блънт
Актрисата Емили Блънт също е била измъчвана от заекването в ранните етапи на живота си. Животът на Блънт бил изпълнен с много забавни дейности като пеене, свирене на виолончело и конна езда. Не е ясно какво предизвиква силното заекване, но звездата почти спира да говори от притеснение.
„Бях умно дете и имах много да кажа, но просто не можех да го кажа. Родителите ми ме водеха на редица логопеди, но нищо не помагаше. Тогава един от учителите ми предложи да участвам в училищната пиеса и да играя персонаж с акцент. Започнах да се превръщам в този нов герой и така, отпускайки се, усетих, че заекването ми изчезва, когато съм на сцената“, споделя Емили. От години тя е говорител на „Фондация за заекването”.

Кендрик Ламар
Интересът му към писането на поезия и текстове на песни започва много по-рано от успешната му музикална кариера. Преподавателят му по английски го запознава със света на римите и метафорите. „Можете да сложите всичките си чувства на лист хартия и те биха имали смисъл за вас“, казва хип-хоп звездата.
Като седемкратен носител на наградата „Грами е трудно да се повярва, че Ламар е заеквал. Вместо това да възпрепятства успеха му, Ламар твърди, че точно заекването е насърчило музикалната му кариера. „Насочих енергията си към музиката. По този начин мисля по-трезво и за мен е чест, че страстта и упорството ми служат за вдъхновение на всички, които имат такъв проблем“, казва звездата.

Ед Шийран
Преди да достигне сегашната си слава, Ед Шийран е трябвало да се справи с тежко заекване като дете. В продължение на години Шийран опитва редица терапии за подпомагане на реч, но това, което му помага, е музиката. „От малък  невероятно много се запалих по музиката, и по-точно рап музиката. The Marshall Mathers LP на Еминем беше първият албум, който баща ми ми купи, когато бях на девет години, без да знaе какво се пее в него. Когато бях на 10, вече бях научил всяка дума от него наизуст“.
Ед обяснява как точно музиката на Еминем му е помогнала със заекването: „Той изстрелваше римите си много бързо и много мелодично и проницателно. Имитирайки го, започнах да се отървавам от заекването си“.

Dolap.bg