Петра Мечева отново събра тракийци и приятели

На 15 октомври 2020 г., след четиригодишно отсъствие в обществения живот поради тежък инсулт, в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Петра Мечева, почетен председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“ и Почетен гражданин на Стара Загора, отново събра тракийци и приятели. От нейно име, дъщеря й Иванка Мечева-Колева организира представяне на книгата й „Тракия не ще забравим!“ – Поглед към историята на Тракийската организация в Стара Загора.

Като „Извор на родолюбие и поука“ определи изданието проф. д-р на историческите науки Светлозар Елдъров, член на Тракийския научен институт. Според него новата книга на Петра Мечева условно може да се раздели на две части. Първата навлиза дълбоко в историята на тракийското движение, втората пресъздава нашето съвремие. И в двете обаче центърът на повествованието неизменно е дейността на тракийското движение в Стара Загора и неговите многобройни родолюбиви инициативи. И в двете историческият разказ се подкрепя от документални свидетелства. Това, заедно с обработения стил на автора и достъпния език, превръща книгата в класическо краеведско изследване на значима тема от националната ни история, което може да служи като образец за написване на историите и на други тракийски дружества като част от колективната памет на тракийските българи.

Г-жа Мечева начева своя исторически разказ с преселението на първите бежанци от Източна и Западна Тракия в Стара Загора и околните села по време и след Руско-турската освободителна война през 1877/1878 г. и създаване на тракийското дружество в Стара Загора през 1899 г. Следват подробности за участие на дружеството в Илинденско-Преображенското въстание, през войните и след тях. Следващите страници разказват за живота на организацията след 1944 г. и закриването й през 1977 г., създаване на землячески секции- родопска, странджанска, създаване на фолклорен състав.

След промените през 1989 г. започва нов, градивен етап в биографията на Тракийско дружество „Одринска епопея“ и широкото му навлизане в обществения живот на града. Много подробно, с любов, уважение и благодарност Петра Мечева описва събитията, които в повечето случаи са нейни реализирани идеи – честване на годишнини от Илинденско-Преображенското въстание и Одринската епопея, на Капитан Петко войвода и Никола Каишев, борбата за възстановяване на църквите „Св. Георги“ и „Св.св. Константин и Елена“ в Одрин, откриване на паметници, организиране и участие в национални и международни конференции, поставяне началото на знаковия фолклорен събор „Богородична стъпка“ на Старозагорските минерални бани, обявяване за официален празник на България на 26 март за Ден на Тракия, създаване на клуб на жената тракийка, на младежко дружество, регионален съвет на тракийските дружества и още, и още…

Книгата е изпълнена с много имена, дати, събития, много вълнуващи емоции и мъдрост.

Гост на премиерата на „Тракия не ще забравим!“ беше Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийското движение в България. Той благодари на организаторите и заяви, че книгата е голямо събитие и явление в тракийското движение. Тя показва, че тракийската кауза е жива и българските власти са длъжници на тракийци. Премянов изрази уважението си към Петра Мечева, която е била радетел за възраждане на тракийското движение у нас.

Иванка Сотирова, зам. – кмет на Община Стара Загора, която също има тракийски корени, акцентува върху две неща: много интересен подход за поднасяне на огромно количество фактология, но без да присъства първо лице, единствено число. Т.е. авторката съобщава факти, но не и личния си принос за реализирането им. Това показва колко голяма личност е г-жа Мечева, отдадена всецяло на делото и каузата.

„С тази книга се богатее историята на Стара Загора, каза г-жа Сотирова.- От нея идните поколения ще разберат каква е била съдбата на предците им, пренесли паметта и силата на волята през годините!“

Като „човек вселена, с богата душевност “ определи Живко Танев г-жа Петра Мечева. От 2003 до 2007 г. двамата са били общински съветници. „Тя винаги беше пресечна точка за намиране на консенсус и винаги се бореше и отстояваше каузи“, подчерта той.

Със синовна обич, благодарност и признателност за Петра Мечева говори и председателят на Тракийско дружество „Одринска епопея“ Цанко Атанасов:

„Петра Мечева е олицетворение на жената тракийка, надмогнала бежанските несгоди и възприела бежанските въжделения като смисъл на своя живот.

Тя възстанови Тракийския женски съюз в България. Безспорен лидер на тракийци е, дългогодишен председател на тракийското дружество и един от най-активните членове на Централното ръководство на Съюза на тракийското движение в България.

Тя е от онези личности, които имат неоценим принос за налагане на тракийската кауза в обновяващото се българско общество, за превръщането на тракийските идеали в алтернативни на политически и идеологически доктрини, мисия, която изпълнява всеотдайно и безкористно. Инициатор, вдъхновител, организатор и реализатор е на стотици патриотични идеи, които имат единствена цел – издигане на просперитета и уважението на тракийската организация сред българската общественост…“

От името на старозагорските тракийци и от свое име Цанко Атанасов изказа искрена благодарност на Петра Мечева за написване на книгата и за нейния огромен принос за развитие на тракийското движение в Стара Загора. Той благодари и на Иванка Мечева- Колева, която с неимоверния си труд, продължи започнатото дело на майка си, благодарение на което се радваме на книгата „Тракия не ще забравим“.

Присъстващите на събитието пожелаха на Петра Мечева догодина на 16 май заедно да честваме нейната 90-годишнина.

Книгата е на разположение в Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора.

Росица Ранчева