84 новодипломирани ветеринарни лекари положиха Хипократовата клетва в Тракийски университет

84 новодипломирани ветеринарни лекари от випуск 92 положиха Хипократовата клетва в Тракийски университет – Стара Загора.

Те бяха изпратени в професионалния си път на тържествена церемония от ректорското и деканските ръководства на висшето учебно заведение, зам. – министърът на земеделието, храните и горите – доц. Янко Иванов, проф. Паскал Желязков – изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните, областният управител на Стара Загора Гергана Микова, д-р Дамян Миков – директор на Областна дирекция на агенцията по безопасност на храните, доц. Красимира Генова – декан на Факултет по Ветеринарна медицина към ЛТУ –София, д-р Живка Жекова от изпълнителното бюро на Съюза на Ветеринарните Лекари в България, д-р Мирослав Първанов – Председател на Областна колегия-Враца и председател на Комисията по нормативни документи на „Български Ветеринарен съюз“, д-р Камен Ябълкаров – Директор на Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван П. Павлов“, Стара Загора

Ректорът на университета доц. д-р Добри Ярков, който също е ветеринарен лекар, поздрави абсолвентите, като сподели, че вратите на Тракийски университет винаги ще са отворени за тях: „Вълнувам се много, защото за първи път като ректор дипломирам абсолвенти от Ветеринарномедицинския факултет, защото аз самият съм ветеринарен лекар и съм завършил този факултет, защото аз самият съм част от семейството на факултета. Поздравявам Ви, че завършвате факултета, който е лидер на ветеринарното образование в България и уважаван извън страната, имайки предвид, че в него се обучават студенти от над 30 държави. Професията, която сте избрали изисква работа, всеотдайност, любов. Хуманният лекар лекува човека, а ветеринарният човечеството. Пожелавам Ви да не късате връзката никога с университета, защото от тук Ви тръгва кариерата. Желая Ви успех и попътен вятър. Винаги сте добре дошли в Тракийския университет.“

Деканът на Ветеринарномедицинския факултет доц. д-р Тодор Стоянчев отправи покана към тях да станат част от новите учени във ветеринарната медицина: „България има нужда от Вас, България има нужда от дигитално поколение ветеринарни лекари, каквито сте Вие. Ние започнахме една нова посока, която благодарение на г-н Ректора ще бъде реализирана и всички онези незавършени дела, свързани с модернизация и дигитализация ще бъдат въведени във ветеринарната медицина, включително и новото понятие дигитална ветеринарна медицина, наречено телемедицина. Ние имаме и пакет от виртуална реалност, която е изцяло приложима в обучението по ветеринарна медицина. Каним Ви да кандидатствате при нас за нашите топ-позиции за асистенти. Ако търсите кариерно развитие в науката, в преподавателската част, може да станете част от нас в катедрите Вътрешни болести и Патофизиология, може да продължите и с докторантура или следдипломни форми на обучения. Аз вярвам във Вас! Успех!“

На добър час на новите ветеринарни лекари пожелаха заместник-министърът на земеделието, храните и горите – доц. Янко Иванов: „Аз самият съм завършил тук и пред 40 години бях от другата страна. Вие носите един огромен товар на гърба си като знания, сега остава да ги приложите в практиката. Където и да отидете, Вие винаги ще носите в сърцето си тази професия и не забравяйте от къде сте тръгнали. На добър час!“ и областният управител на Стара Загора Гергана Микова: „Всички ние се гордеем с Вас, защото Вие сте онази част от нашия град и нашата област, на която разчитаме, където и по света отидете. Част от Вас утре ще стоят горе на тази трибуна, част от Вас ще бъдат лекари, други преподаватели, но въпреки всички трудности, които ще срещнете Вие ще бъдете преди всичко човеци. А за да станете човеци заслуга имат Вашите родители, преподаватели, приятелите Ви, хората, на които сте се опирали и ще се опирате. Желая Ви попътен вятър и успех!“.

Изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност проф. Паскал Желязков отправи покана към новодипломираните ветеринарни лекари да започнат работа в агенцията, като им разясни позициите, които могат да заемат и бъдещото кариерно развитие.

Курсовият ръководител на випуска доц. Звезделина Янева, която през всичките години на следване е стояла най-близо до студентите, ги приветства за началото на професионалния им път и се сбогува, през сълзи, със своите абсолвенти.

Средният успех на курса е 4,28, а първенец на випуска е Марин Куртов с диплома отличен 5,88.

          Новите ветеринарни лекари положиха Хипократовата клетва и 84 абсолвентски шапки полетяха в небето, след 6 години упорит труд в изучаване на ветеринарната медицина.