Лекциите на „Здравей, Здраве“ – да се научим да мислим със сърцето

„Да се научим да мислим със сърцето“ – това бе сякаш заглавието на лекцията на д-р Румен Стоилов, с която започна Четвъртият фестивал „Здравей,Здраве“ в Стара Загора в събота на Античния форум.

Д-р Стоилов е приятел на фестивала от първото му издание и с неговата лекция, завършваща с медитация за България – традиционно и за късмет – започва всяко издание. Сладкодумният кардиолог и пътешественик д-р Стоилов наблегна на пътищата, по които да укрепим здравето си в условията на пандемия от КОВИД. „Много е важно да сме спокойни, да не се поддаваме на паниката. Паниката и страхът сриват имунната система“ – категоричен бе д-р Стоилов.

Важно е да сме осъзнали, че здравето е процес, в който ние сме отговорните. Да знаем, че имаме мощна система за себеремонт, за автотрансформация и себеоздравяване. Част от активността ни може да бъде такава – ежедневно да се обръщаме към клетките си, които чуват и реагират на всяка дума. „Нека им говорим, когато имаме възможност. Да им кажем на глас: Знам, че ви има. Знам, че работите много. Благодаря ви. Обичам ви.“ С тези простички думи клетките ни ще засветят като светулки и ще заработят още по-добре. С тези думи може да се обръщаме и към конкретен проблем в тялото – с намерението да му въздействаме“ – каза д-р Стоилов.

Да се научим да обичаме себе си повече, да прощаваме, да обединим сърцето и мозъка, женското и мъжкото начало – призова в края на лекцията си сладкодумният д-р Стоилов.

На голямата сцена на Фестивала следващият лектор бе младият алпинист Атанас Скатов, участвал за 9 години в 22 експедиции и покорил 10 от 14-те върхове в света над 8000 м.

Атанас Скатов говори за това, как да пазим природата и по-специално за вегатарианството и веганството като един от тези начини. Той посочи, че за изхранването на един веган годишно са нужни 1,5-1,8 декара, а за един човек на „общо хранене“ – 8-12 декара и то при огромното нарастване на жителите на планетата. Страшно прозвучаха цифрите, че годишно за изхранването ни се убиват 70-75 милиарда животни.

Силен интерес у аудиторията предизвика лекцията на старозагорският учен проф.Жеко Ганев. В началото той обясни причините за появата на толкова много вируси на Земята, от които се разболяват годишно около 300 млн. И умират 25 млн.души. Една от основните причини е много голямото електромагнитно натоварване на Земята, особено силно в големите градове, където и се развиват най-много вирусите.

Един от начините на въздействие върху КОВИД е с анионен кислород. През живота си човек генерира около 2 кг от този кислород в себе си. Има количества от него в зехтина и особено много в кокосово мляко /но не консервирано/.

Във фирмата на проф.Ганев се произвеждат и апарати за пречистване на въздуха и от вируси, използващи генерирането на отрицателни йони. От тези апарати има монтиран вече в салона на Държавен куклен театър – Стара Загора и в Малък градски театър „Зад канала“, предстои и в Народния театър.

Екипът на проф.Жеков работи тясно с проф.д-р Иво Петров в столицата и при лекуването на болни от КОВИД се използва анионен кислород, приет чрез воден разтвор или инжектиран с физиологичен разтвор. Резултатите са впечатляващо добри – съобщи проф.Ганев.

В края на лекционната част на голямата сцена на Античен форум бе „златният Теодоси Теодосиев.

А от началото до края на Фестивала на малка сцена също имаше интересни лекции, но придружени с презентации.

Всяко издание на „Здравей, Здраве“ в Стара Загора надгражда над предишното и живее във фестивалните дни активен, пълноценен и полезен живот.

Уляна Кьосева