Фестивалът Синелибри и в Стара Загора

За четвърта година старозагорци имат възможност да почувстват атмосферата на Международния кино-литературен фестивал  Синелибри 2020. В залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора ще бъдат показани четири избрани филма – на 18 и на 25 октомври (неделя). Тази година фестивалът е под мотото „Възпитание на чувствата”.

Откриването в Стара Загора ще стане едновременно с началото на фестивала в София, също на 18 октомври (неделя), в зала 1 на НДК и също с филма „Кръстницата“.

В столицата фестивалът ще се проведе от 18 октомври до 8 ноември 2020 г. В програмата са включени 45 филма, повечето от които с национални и световни премиери у нас, традиционно разпределени в конкурсна и паралелна програма. Над 20 от тях ще бъдат излъчени и онлайн чрез платформата Neterra TV+ (www.neterra.tv/plus). В програмата на фестивала е включен и конкурс за късометражен филм – 8 заглавия, 6 от които са на български екипи. А също и серия от специални кино-литературни срещи на живо и възпоменателни чествания, няколко образователни уебинара с участието на Георги Тенев, Светлозар Василев, Николай Йорданов и Анди Делиана, галавечери на културите с кинотворби от Франция, САЩ, Испания, Италия, Унгария, Дания, Португалия и Ирландия.

Филми от Синелибри извън столицата ще бъдат показани и в градовете Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово, Благоевград и Стара Загора.

Фестивалът връчва почетна награда, скулптурата „Синелибри“ (автор скулпторът Павел Божерянов и дизайн на Стефан Касъров), на режисьор за неговата майсторска екранизация на литературно произведение на езика на киното. Носителя на тазгодишната статуетка ще определи международното жури в състав:

Жан-Жак Ано (Франция), режисьор. Почетен председател на журито. Познаваме го от филмите „Черно и бяло в цвят“; „Удар с глава“; „Името на розата“; „Мечката“; „Седем години в Тибет“ и други. Носител на няколко награди „Сезар“.

Снежина Петрова (България), актриса и преподавател в НБУ. Завършва НАТФИЗ със специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в експерименталния клас на Маргарита Младенова, Иван Добчев и Георги Дюлгеров. Прави специализация по актьорско майсторство при Кшищоф Зануси (1999). От 2005 г. е преподавател по актьорско майсторство в департамент „Театър“ на НБУ, а от 2012 г. е ръководител на департамента. Печели награди и за участията си във филмите „Буферна зона“ и „Потъването на Созопол“ по романа на Ина Вълчанова. Носителка на редица филмови награди.

Милко Лазаров (България), продуцент, режисьор, сценарист и актьор. Завършва „Кино и телевизионна режисура“ в НАТФИЗ в класа на проф. Владислав Икономов. Режисьор и сценарист е на пълнометражните игрални филми „Ага“ (2018) и „Отчуждение“ (2013), за които печели престижни награди. Бил е изпълнителен продуцент и режисьор на проектите в БНТ – „Великите българи“ и „Голямото четене“. Преподава „Експериментално кино и инсценизация“ в Кинофакултета на НАТФИЗ.

Мика Каурисмаки (Финландия), филмов продуцент и режисьор. Известен с филмите „Трима мъдреци“ (2008), Zombie ja Kummitusjuna  (1991) и Helsinki Napoli All Night Long (1987), комедията L.A. Without a Map (1998) с Дейвид Тенант, Джули Делпи, Винсент Гало, Джони Деп, Джеймс Легрос, Анук Еме и др. Заедно с брат си Аки Каурисмаки поставят основите на нова ера във финландското кино. През 2003 г. той е член на журито на 25-ия Международен филмов фестивал в Москва.

Бабис Макридис (Гърция), режисьор. Негови филми участват и печелят награди на международни фестивали в Сънданс, Ротердам, Торино, Одеса.

Сантяго Амигорена (Аржентина), писател и продуцент. Известен с филмите „Няколко дни през септември“ (2006), „Другото мълчание“ (2011), „Паралелен свят“ (2012), „Сред лозята на Бургундия“ (2017). Най-нова е адаптацията на романът му „Последни думи“.

Програма в Стара Загора:

18 октомври 2020 г. (неделя), зала първи етаж

16:00 ч. Кръстницата (Франция 2020), криминална комедия, 104 мин.

Режисьор: Жан-Пол Саломе

Сценаристи: Антоан Саломе, Жан-Пол Саломе

По романа „Кръстницата“ на Ханелоре Кейър

В ролите: Изабел Юпер, Иполит Жирардо, Фарида Учани, Лилиан Ровер, Надя Нгуен и др.

Език: френски

Субтитри: български

Резюме на филма:

В центъра на тази свежа, забавна и нееднозначна криминална комедия е Пасианс Портофю (Изабел Юпер), зле платена и преуморена преводачка от френски на арабски, която отговаря за телефонното наблюдение към полицейски отдел за борба с наркотиците. Когато си дава сметка, че познава майката на един от подслушваните наркодилъри, Пасианс решава да го покрие, но този ход я повлича към най-дълбоките води на наркотрафика. Скоро тя ще мобилизира всичките си знания и възможности, за да изгради своя собствена престъпна мрежа, и ще се сдобие с прозвището Mama Weed. („Мама Марихуана“).

Анотация на книгата:

„Кръстницата“ на Ханелоре Кейър е в списъка на Ню Йорк Таймс „100 забележителни книги на 2019 г.“. Романът е удостоен с Европейската награда за криминална проза и Grand Prix de Littérature Policière, най-престижната френска награда за криминална литература.

Пасианс Портофю е 53-годишна преводачка към Министерството на правосъдието, специализирана в подслушване по телефона. Наскоро е загубила съпруга си, от когото има две пораснали дъщери. Работата й не е високоплатена и средствата й са разпределени между таксите за образование на децата и разходите за старческия дом, в който се грижат за майка й. Един ден Пасианс решава да проникне в машинациите, свързани с опасна сделка за наркотици. Това решение ще преобърне целия й живот.

„Кръстницата“ не е типичната френска идилия с разкошни гледки, а галерия от наркотрафиканти, дилъри, полицаи и политици. Един колкото забавен, толкова и критичен поглед към предизвикателствата на ежедневието в съвременна Франция.

18:30 ч. Нарцис и Голдмунд (Германия 2020), драма, 110 мин.

Режисьор: Стефан Рузовицки

Сценаристи: Стефан Рузовицки, Робърт Голд

По романа на Херман Хесе

В ролите: Янис Нивонер, Сабин Тамбреа, Лукаш Бех, Роксан Дуран, Андре Хенике и др.

Език: немски

Субтитри: български

Награди и номинации: 2020 Две номинации за „Златна награда“ от Германските филмови награди: за дизайн на продукцията и за грим

Резюме на филма:

Младият Голдмунд е изпратен от баща си да учи в манастира Мариаброн, където се сприятелява с монаха Нарцис, без да подозира, че тази среща ще бележи живота му. Нарцис се е посветил на строг аскетичен живот и Голдмунд ще се опита да му подражава. Двамата скоро стават близки, но неукротимият Голдмунд решава, че житейската перспектива, която предлага манастирът, не съответства на идеите му за свобода. Вдъхновен от Нарцис, той се впуска в пътешествие, пълно с приключения, което ще го срещне с голямата му любов Лене. Години по-късно Нарцис и Голдмунд се срещат отново при драматични обстоятелства.

Анотация на книгата:

Поет, писател, художник, Херман Хесе е наречен „последният рицар на романтизма“. Богатото му творчество, познато в цял свят, излиза в над петдесет милиона тираж. През 1946 г. получава наградата „Гьоте“ и Нобеловата награда за литература.

Романът „Нарцис и Голдмунд“ е определян като „най-хубавата и най-дълбоката книга“ на Хесе. В сътворената от него вселена прозира философия, каквато всеки преживява в миговете на зрялост и себеосъществяване. Виденията на Голдмунд имат архетипен характер. Митологичните представи сякаш свързват прасвета и съвремието. Осезаем е преходът от вещественото и тленното към духовните ценности. И ако Нарцис се потапя в неизбродимата човешка същност и хармонията на живота, Голдмунд разкрива индивидуалността си в художественото творчество. Със съвършената си проза шедьовърът на модерната европейска класика „Нарцис и Голдмунд“ преобразява и зарежда с мъдрост и прозрения за Битието.

25 октомври 2020 г. (неделя), зала първи етаж

16:00 ч. Заливът на тишината (Великобритания 2020), психологически трилър, 93 мин.

Режисьор: Пола ван дер Оест

Сценарист: Карълайн Гудол

По романа на Лиза Сейнт Обин де Теран

В ролите: Олга Куриленко, Клаес Банг, Брайън Кокс, Алис Кридж, Дънкан Дъф и др.

Език: английски, френски, италиански

Субтитри: български

Резюме на филма:

Някои тайни отекват цял живот – така може да се обобщи сюжетът на този умопомрачителен трилър с хичкоковски привкус, с Олга Куриленко и Клаес Банг („Квадратът“) в главните роли. Розалинд е заподозряна в убийството на сина си, но съпругът ѝ Уил е убеден в нейната невинност. Докато не изплува опустошителна истина за миналото ѝ, която я свързва с друго неразплетено престъпление…

Анотация на книгата:

Розалинд и Уилям имат всички основания да бъдат щастливи: красиви и млади са, тя е актриса, а той – графичен дизайнер. Решават да посетят отново Сестри Леванте на Италианската Ривиера, където някога са прекарали медения си месец. Оказва се обаче, че там ги е завела параноята. Тихият ужас от онова, което може да се случи с двамата, ако някой разбере за бебето им Амадео, чиято идентичност и дори чието съществуване е в основата на болестта на Розалинд.

18:30 ч., Една русалка в Париж (Франция 2020), комедия, фентъзи, романс, 102 мин.

Режисьор: Матиас Малзийо

Сценаристи: Стефан Ландовски, Матиас Малзийо

По романа на Матиас Малзийо

В ролите: Чеки Карио, Роси де Палма, Никола Дювошел, Мерилин Лима, Алексис Михалик, Роман Боринже и др.

Език: френски

Субтитри: български

Резюме на филма:

Наводнената Сена изхвърля русалката Лула до кабарето, където пее Гаспар. Завихря се миницунами, което изцяло ще преобърне живота им.

Прелестната Лула е русалка, която се защитава от мъжете с песен, принуждаваща сърцата им да препускат бясно, докато не се взривят. Наскоро останал с разбито сърце, Гаспар си обещава, че няма да допусне това да му се случи отново. Когато наводнената Сена изхвърля Лула до кабарето, където пее Гаспар, неговият свят се променя. Той, човекът, който е страдал, защото е обичал твърде много, и тя, създанието, което не знае що е любов, ще се научат да общуват помежду си. И да пеят в един глас…

Анотация на книгата:

В средата на юни водите на Сена се надигат изненадващо и заплашват да наводнят Париж. Носят се слухове, че хора изчезват край доковете. Фалиралият музикант Гаспар Сноу няма какво да губи. Когато дочува меланхолична песен край брега на реката, той решава да се притече на помощ. Оказва се, че гласът принадлежи на тежко ранено създание с вид на… русалка.

Всички прожекции са с вход свободен!