Фестивалът „Здравей, Здраве“ – кауза за качествен живот с нашето дейно участие в него

На интересната като съвпадение на цифри дата 10-10-2020 в Стара Загора се проведе Четвъртият Фестивал „Здравей, Здраве”.

Проведе се, както писахме по-рано – на открито и нашироко, на Античната улица пред Операта. В еднодневен формат, за разлика от предишните издания, но отново при огромен интерес и качествени лектори и участници в базара. С още по-голяма подкрепа от страна на гражданските организации  и институции– Търговско-промишлена палата, Инер Уил клуб Берое, Граждански клуб „Липа”, Народно читалище „Родина”, „Зелени Балкани”, Държавна опера и Държавен куклен театър, Международен младежки център и др.

Огромна е заслугата за организацията на това събитие на Боряно Узунова, Ваня Дионисиева, Жени Атанасова и Гергана Панчева. Четири жени бяха навсякъде – на двете сцени, Детския кът, базара на изложителите. Справиха се и с предизвикателствата, които дебнат из откритото пространство и специфичното озвучаване. Посрещнаха и изпратиха /почти/ лично всички гости – познати и непознати. Заедно с Деляна Пашова, Диана Малешкова и Цветелина Станева и доброволци.

Фестивалът „Здравей, Здраве” има формат на семеен празник. Излъчва нещо уютно, много приятелско, силно добронамерено, безкрайно доброжелателно, грижовно, мило, „бабино” ако щете – с представянето на едновремешните ни занаяти. Излъчва една топла грижа за човека, не-търговска, не-измерваща се с пари. Затова е беше посетен от много семейства, с малки деца, бебета…и имаше за всекиго по нещо. Скарата с веганските бургери ухаеше превъзходно, наблизо бе и лимонадата и кафето…Всичко като в семейната кухня, само че на открито.

Имаше доста хора, които бяха отделили целия съботен ден за присъствие на интересните лекции и демонстрации. Музикалните паузи от самодейци на Народно читалище „Родина” бяха много хубави, поздравления!

Но понеже авторът на тази статия /аз/ се броя пристрастна с каузата, организаторите и лекторите на фестивала, интересно ми беше да прочета, какво бе написал във Фейсбук известният фотограф Жоро Хаджиев, когото забелязах в самото начало:

„Днес присъствах за малко на много приятно мероприятие – Фестивалът „Здравей, здраве!“ То се явява като форум на хората, които изповядват здравословния начин на живот, занаятите, призводството на екологични храни, билки, мед, гъби, напитки, парфюмерия, козметика и не на последно място любов към ближния. Всъщност, това е всичко останало, извън конфекцията на съвременното болно общество. Въпреки, че тези сбирки са атакувани, като някакъв вид окултизъм, те са много земни, напълно открити и участниците в тях са хора, които не желаят да живеят в матрицата. Лично познавам поне половината от тях, макар да не се придържам към здравословния начин на живот и мога да потвърдя, че са прекрасни хора. Затова, крайно време е, да се научим да уважаваме инакомислещите!”

Към пристрастните към каузата на фестивала, но пък от гвардията на хуманните лекари е и д-р Дойка Михова, известен в града ни физиотерапевт. Ето какво написа и тя във Фейсбук вчера:

„Здравей ЗДРАВ! Едно събитие ,което се превръща в полезна традиция за Стара Загора тази година бе много атрактивно и на подходящо място,с добра организация,с интересни лектори и изложители на здравословни неща и приятни изненади”

Мисля, че няма човек, който да не изповядва каузата на качествения живот. Вече все повече хора знаят и от опит, че здравето е процес, в който особено важно е собственото им участие.

В този смисъл Фестивалът „Здравей, Здраве” е едно стойностно събитие за всички, които искат да имат качествен живот и да са дейни участници в собственото му сътворяване.

Толкова е просто.

Уляна Кьосева

Снимки Жоро Хаджиев и др.

/следва продължение с по-важните моменти от няколко интересни лекции на Фестивала