12 старозагорски училища ще работят с културни институти

Министерство на образованието и науката (МОН) е одобрило проектите на 217 училища за работа по модул „Културните институции като образователна среда“ на Национална програма Осигуряване на съвременна образователна среда“. 12 от тях са училища в област Стара Загора: Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“, Основно училище „Кирил Христов, Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“, Средно училище „Христо Смирненски“ и Средно училище „Иван Вазов“- всички от град Стара Загора; ОУ „Мати Болгария“, СУ „Екзарх Антим І“, ПГ „Иван Хаджиенов“ – всички от Казанлък; СУ „Васил Левски“ и ІІ ОУ „Христо Ботев“ от град Гълъбово; СУ „П.К.Яворов“ и ПГ по селско стопанство от град Чирпан.

С общо 463 055 лева ще се осигури възможност за провеждане на задължителни, избираеми и факултативни учебни часове по теми, свързани с изкуства в музеи и галерии. Максималната стойност за един проект е 2500 лв. С изключение на НПГВМ „Иван П.Павлов“, която ще получи 1326 лв., всички останали училища получават почти максималната сума.

Модулът предвижда и посещения на театрални постановки, концерти, срещи с актьори и музиканти, провеждане на конкурс за най-добър урок в културна институция и създаване на Национален център Музейно училище“ към Националния музей на образованието – Габрово.

За втора година се проведе и конкурс за най-добър урок в културна институция, музей или галерия. На първо място е класирана Светла Баджакова – учител в ППМГ Гео Милев“ в Стара Загора, за урок по български език и литература. Тя е номинирана и за наградата Константин Величков“. На второ място е Васка Белчовска-Неделчева от ПГСС „Никола Пушкаров“ в Попово, представила урок по екскурзоводство и туристическа анимация по учебна практика от разширена професионална подготовка за специалност „Селски туризъм“. Трето място си поделят Гюлджан Дауд от СУ „Н. Й. Вапцаров“ в Момчилград с урок по информационни технологии и Добрин Пелтеков от ОУ Св. Патриарх Евтимий“ във Велико Търново – с урок по музика.

Росица Ранчева