Деца от ДГ „Светлина“ изпращат писмо до кмета на Стара Загора

На 9 октомври се отбелязва Световният ден на пощата. Днес тази институция е доста изместена от други форми на комуникация, много по-удобни и усъвършенствани. Затова Детска градина „Светлина“ Стара Загора реши да покаже на децата този позабравен начин на общуване. В деня на празника децата от всяка група ще изпратят писмо, адресирано до различни хора или институции.

Най-големите – децата от четвъртите групи „Мечо Пух“ и „Звездички“ ще се включат в инициативата „Космическа поща“.

България става част от международната програма „Космическа поща“. Благодарение на това, между 15 септември и 23 октомври българските ученици ще могат да изпратят картички със свои послания в Космоса. Те ще бъдат изстреляни с ракетата New Shepard („Ню шепърд“), разработена от компанията на Джеф Безос Blue Origin („Блу ориджин“). Ученици от цялата страна имат шанса да си представят своята роля в бъдещето на планетата като потърсят отговор на въпроса „Защо Земята има нужда от Космоса?“

Пощенските картички не само ще полетят при предстоящите изстрелвания на ракетата, но и ще бъдат изпратени обратно до всеки ученик с пощенски печат „Летял в космоса“. Така всеки участник ще се сдобие с автентична пратка от Космоса. За да се включат в програмата навреме, картичките ще бъдат събирани от специални вестоносци, които ще посетят безвъзмездно всяко училище. Програмата има и своя физическа пощенска кутия – специална мини ракета, разположена в Детския научен център „Музейко“ в София, в която бъдещите изследователи ще могат сами да пуснат своето послание.

Малчуганите от трета група „Усмивки“ ще адресират своите благодарствени писма до Община Стара Загора. Те ще напишат писма до кмета Живко Тодоров, до ресорния зам.кмет Иванка Сотирова, до председателя на Общинския съвет Мария Динева, до началника на отдел „Образование“ Станимира Димитрова, до Дирекция „Строителство и инвестиции“. От тяхно име писма ще полетят и към Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ , Първо районно полицейско управление и Регионалното управление на образованието- Стара Загора. Децата лично ще пуснат писмата си в сградата на Централна поща.

„Горски джуджета“ се нарича втора група. Децата ще напишат писма до Държавен куклен театър Стара Загора. Те ще работят през тази учебна година по своя мини-проект, свързан с драматизация на любими приказки. „Джуджетата“ ще бъдат посетени от специален пощальон, който лично ще отнесе писмата до театъра.

В събитието ще участват и най-малките дечица от първите групи „Палавници“ и „Рачета“. Но не те, а всеки техен родител ще напише писмо „До моето дете“

Отбелязването на Световния ден на пощите е част от Културния календар на детската градина за месец октомври. Тази година на всеки родител е раздаден Календар за събитията, предвидени в учебната 2020/2021 година. Те са над 50 и са безкрайно атрактивни и любопитни. Ще Ви информираме за тях, когато му дойде времето.

Росица Ранчева