С проблемите на културните институции се запозна депутатът Калин Вельов

На 06 октомври от 18:00 ч. на Лапидариума в Регионален исторически музей – Стара Загора се проведе среща-разговор между Калин Вельов, депутат от 44-то Народно събрание, член на Комисията по култура и медии и представители на културните институции в Стара Загора. Инициатор на срещата бе Красимир Червилов – заместник-областен управител.

Депутатът е инициирал такива срещи в София и Пловдив, предстоят му в Русев и Плевен. „Моята цел е да набележа еднакви за институциите проблеми, по които да работя заедно с Министерство на културата, Министерство на социалната политика, Министерство на образованието. Може и да е краят на мандата, но сега се забелязва по-голяма чуваемост и сензитивност към проблемите“ – сподели Калин Вельов.

„Няма чуваемост между самите културни институции и оттам обществото не ни разбира. Няма и обща стратегия за развитие на културата, Закон за сценичните изкуства /които са половината бюджет на Министерството на културата/. Има недофинансиране в бюджета за култура и е недопустимо нареждането на културата в един раздел със спорта и развлеченията, културата трябва да е заедно с образованието“ – каза заместник-областният управител Красимир Червилов.

На срещата се разискваха наболели проблеми на културните институции. Според директора на Кукления театър Дарин Петков до края на годината непременно трябва да бъда актуализирана методиката за финансиране на културните институтии, но с визия за 2021 г.

„Ако продължава проблемът с ниското възнаграждение в сектора на културните институции, те ще бъдат обезлюдени – няма да има кой да работи в тях. В музеите средната работна заплата е 700 лв. А от друга страна например е изискването за задължителна инвентаризация на фонда. Нашият е от 220 000 архивни единици и това е физически невъзможно“ – сподели Петър Калчев, директор на Регонален исторически музей.

На изключително ниския процент – 14 на сто, за дейност – от делегирания бюджет на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ акцентира директорът Надежда Груева. Няма равномерно, ежемесечно заделяне на средства за закупуване на нови книги и за проекти за методическа дейност, каквато извършва библиотеката. Спорно е и защо организация като БАРОК /Българска асоциация на работодателите в областта на културата/, в която не членуват нито един от културните институти на срещата, сключва браншови договори с Министерството на културата.

Дора Илиева, директор на Народно читалище „Родина-1860“ настоя общините да могат да дават разрешения за откриването на читалища, защото непрекъснато се откриват нови и нови без да имат материална база и без да е взето мнението на Общината има ли нужда от нови такива.

В срещата участваха още представители на Държавна опера-Стара Загора, на Фолклорен ансамбъл „Загоре“, Драматичен театър „Гео Милев“ и др.

Долап.бг