Слави Славов е носител на Голямата награда от Есенния салон на художниците

Слави Славов е носител на Голямата награда от Есенен салон на художниците 2020. Награждаването бе в празничния 5 октомври, когато се откри традиционната голяма изложба на Представителството на Съюза на българските художници в града ни. Председателят на представителството Милен Алагенски припомни, че това е един от двата големи форума на художниците в Стара Загора – Есенния салон и Пленер „Дружба“. Милен Алагенски благодари на Община Стара Загора в лицето на присъстващия на откриването заместник-кмет Иванка Сотирова за 3 важни придобивки за гилдията в града ни. „На първо място за силното присъствие в Обществения съвет за архитектура, изкуство и култура – 4-ма художници са негови членове. На второ място – за предоставената база на Къща-музей „Николай Лилиев“ за графична база, в която ще се обучават деца и младежи. Графичната база ще бъде на делегиран бюджет към Министерството на образованието и науката, което бе извоювано  трудно от Общината. И на трето място – за възможността да се намесим в хода на проекта за ремонт на Станционната градина и да подредим по най-добрия начин скулптурите там“ – каза Милен Алагенски.

„Стара Загора е най-хубавият град за живеене, изпълнен е с много духовност. Радвам се, че открихме много нови културни пространства в града – „Квадратът“ в Община Стара Загора, Дом за даровити деца „Проф.Петър Жеков“, Къща-музей „Николай Лилиев“ . В новата графична база там ще се формира отношение към Изкуството от най-ранна детска възраст, което е особено ценно“ – каза Иванка Сотирова, заместник-кмет.

Тя връчи грамотите на отличените творци в Есенния салон 2020 – Илия Владимиров, Наско Настев, Димо Димов, Таня Шивачева и Голямата награда на Слави Славов.

Номинациите им бяха излъчени от жури в състав: д-р Катя Тинева, Пламен Кирилов, Милен Алагенски, Тошко Стефанов, Петър Петров.

„Имам идея тазгодишните отличени да бъдат жури в следващия Салон на художниците през 2021 година. Предстои ни да разгледаме Статута на Председателството, който е изготвен отдавна и да направим някои промени в него“ – коментира Милен Алагенски.

Тазгодишния Салон на художниците приютява 100 творби от 50 местни творци /селектирани от 56 автори със 133 подадени творби/.

Въпреки необичайната година и месеците наложена изолация, художниците на Стара Загора показват жизнерадостни и ярки творби. „Светлина, повече светлина“ има в тях. Преобладаващо е синьото във всичките му нюанси. А в творбите на Димо Генов то е „запазена марка“ синьо – с дълбочина и вътрешни преливания на нюанси. Синьото е и един от цветовете за изразяване на Тошо Стефанов. И повод за „избухване“ за Вальо Дончевски. И повод за отдаване на съзерцателност у Злати Златев.

Фините, деликатни и изящни пластики на Слави Славов заслужено му донесоха Голямата награда. Тя е поредния повод за признание за творчеството на автора, който имаше силна и активна творчески 2019 г.

Изложбата на Есенен салон ще остане до края на октомври в Зала „Байер“. На 31 октомври предстои откриването на Графичен форум 2020.

Долап.бг