Ликувай, моя бяла, зелена и алена, моя древна и млада Стара Загора

5 октомври е Денят на Стара Загора. Най-новият празник в хилядолетната история на града герой. Този древен къс свещена земя, има седем имена – Берое, Августа Траяна, Верея, Иринополис, Боруй, Ески Заагра, Железник, Стара Загора. Тук през всичките 8000 години, винаги е кипял пълнокръвен живот. Наричан е още преди 1800 години „преблестящия град на траянци“ . Окървавен и изпепелен по време на Руско-турската освободителна война през 1877 година, той се въздига от нищото с несломимата вяра, отдаденост и усърдието на всички, чиито сърца са заредени с героизъм, родолюбие и отговорност пред поколенията.

Вече 141 години са изминали от онзи паметен момент, когато на днешния ден княз Алеко Бодориди и първите мъже на града, полагат основния камък за възстановяването на Стара Загора. Те явно са били невероятни оптимисти и мечтатели, но надали са си представяли родния град такъв, какъв е днес – модерен, икономически, научен, образователен, културен и духовен център, най-доброто място за живеене, с големи реални перспективи за бъдещето, населен с красиви и весели хора…

Благодарим ти, Стара Загора!

На 5 октомври по традиция отдаваме почит и поклон към първостроителите на града, които ни завещаха любовта, отговорността и всеотдайността си на нас, техните наследници, вярвайки в светлото утре на нашия общ дом.

Празникът – слънчев, светъл и усмихнат, започна в катедралния храм „Св. Николай“ с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от Старозагорския митрополит Киприан. После, начело с него, свещениците и официалните лица, сред които зам.председателят на Народното събрание Емил Христов, кметът на Стара Загора Живко Тодоров и заместниците му, Гергана Микова – областен управител, народни представители, общински съветници, ръководители на фирми и организации, учители и ученици, дейци и творци на художествената култура, представители на Тракийски университет и много граждани, в парк „ 5 октомври“, положиха венци и цветя пред паметника „Защитниците на Стара Загора“ и пред паметната плоча, под която е положено посланието на Богориди към идните поколения.

Точно в 10:30 ч. на общинския площад с военен церeмониал, под звуците на „Мила, Родино“, бяха издигнати знамената на Стара Загора, на Република България и Европейския съюз.

За развитието на Стара Загора, винаги най-важна е била подкрепата за развитието на младите наследници на града. За да живеем добре, трябва да ги научим на отговорност в намирането на верния път. С такава мисъл и грижа от 1996 г. тук работи първият в страната Младежки общински съвет. Той дава възможност за непосредствено участие на младите хора в живота на общността, в решаването на проблеми, даването на идеи и предложения, засягащи тяхното израстване и формиране като личности. Инициативата помага на младежите да се запознаят реално с работата по управлението на един голям град. Така осъществява мост между настоящето и бъдещето за благото на общия ни дом.

За 24-та поредна година Стара Загора избра млад кмет на града. Най- достойният кандидат е Боряна Патеркова, ученичка в ГПЧЕ „Ромен Ролан“. По отколешна традиция на Деня на Стара Загора младият кмет получава символичния ключ на града от кмета на Общината Живко Тодоров:

„Честит празник, горди старозагорци! – обърна се градоначалникът към гражданите, препълнили площада.- Честит и световен ден на учителя! За мен е голяма чест да връча символичния ключ на Стара Загора на новоизбрания млад кмет. Стара Загора винаги е била с древна история, но в същото време и с млад дух. Затова, традицията за избор на млад кмет за нас е много важна. Ние толерираме и ще продължаваме да толерираме младите хора, защото те са настоящето и бъдещето на нашия прекрасен град. Затова поздравявам младия кмет Боряна Патеркова. Нека да бъде жива и здрава! Да продължава да води младите хора по най-добрия начин през мандата си. Нека с екипа, с който ще работи, да направят така че повече от тях да бъдат ангажирани с делата на нашата община!“

Символичното предаване на ключа е символ на приемствеността, уважението и традициите.

В отговор Боряна каза:“Това е Денят, в който показваме обичта ни към нашия град. Град с хилядолетна история и светло бъдеще. Благодаря на всички за оказаното доверие. Благодаря на институции, които ни показват, че гласът на младите е чут и нашето мнение има значение. Осъзнавайки отговорността на поетия ангажимент, обещавам, че през тази една година аз ще работя много съвместно с община Стара Загора и с останалите институции, затова нашият град да стане още по-чист и по-дружелюбен към нас – младите. Вярвам, че ние сме бъдещето, а Стара Загора е нашето светло утро. Честит празник!“

От името на присъстващите, великолепната водеща на събитието Евгения Пекова изрече:

„Днес ние се вричаме пред нашата красива Стара Загора, че все така с любов и всеотдайност, ще се грижим за нея, за да продължава да бъде топъл дом за нашите деца, за нашето бъдеще, за всички нас!“

По традиция 141 балона, пуснати от ръцете на децата полетяха към небето, носещи искрените им послания за мир и любов.

Да бъде и пребъде нашата любима Стара Загора!

Празничната програма продължи с фолклорен концерт „Поздрав от децата на Стара Загора“ с участието на Детски фолклорен ансамбъл „Загорче“, Детски фолклорен ансамбъл „Траянци“ при ЦПЛР и Детско – юношески народен хор „Жарава“ при читалище „Родина – 1860“.
В 12:00 в парк „5 октомври“ започна музикалният поздрав на Общинския духов оркестър, който тази година отпразнува половин век.

В 16.30 часа в парк „Артилерийски“ концерт ще изнесе Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.
Традиционната годишна изложба на старозагорските художници „Есенен салон 2020“ ще бъде открита в 17.00 ч. в зала „Лубор Байер“.
Кулминацията на празника започва в 18.00 часа на площада пред Общината.
Старозагорецът Стефан Вълдобрев – актьор, композитор, музикант, певец, филмов режисьор, който през месец май тази година навърши 50 г., ще представи авторската си „Книга за песните“. Поздрав към старозагорци ще бъде концертът на групата му „Обичайните заподозрени“.

Росица Ранчева