За 33-та година на 5 октомври празнуваме Деня на Стара Загора

На 5 октомври 2020 г. официално ще честваме Деня на Стара Загора. Датата е свързана с полагането на основния камък за възстановяването на града, след опустошението му в Руско-турската освободителна война през 1877-1878г. от княз Александър Богориди на 5 октомври 1879г. Събитието остава в историята на Стара Загора и вече 33 години се чества като официален празник.

На този ден преди 141 години Алеко Богориди, в присъствието на Търновския митрополит Климент, на кмета Стефан Ст. Салабашев (кмет на града 1879 – 1883 и 1887 – 1890), на служебни лица и много граждани, полага основния камък за възстановяване на Стара Загора. Мястото е в центъра на града, на площада, наречен по-късно с името Богориди, сред неразчистените още разрушения. Днес тук е прекрасният парк  „5 октомври”. За бъдещите поколения е оставено послание.

“Днес двадесят третий септемврий хилядо осемстотин седемдесят и девета година след Рождество Христово ся положи от собствената ръка на Негово Сиятелство княза Александра Богориди, главний управител на Источна Румелия, този основний камък за възобновление на града Стара Загора в царуването на Всеросийский император Александра ІІ-й Николаевича, в князуването на българский княз Александра І-й Батембергски и в дните на Негово сиятелство княза Александра Богориди, главний управител на Южна България, наречена Источна Румелия, на директора на земеделието, общите сгради и пр. Доктора Вълковича, на Старозагорский префект Нестора Марков, на председателят на Старо-Загорский градский съвет Стефана Стойков Салабашев. Възобновляемия този град Стара Загора ся разсипа, оплени и изгори във времето на Руско-Турската война на 19-ий юли 1877 година от Рождество Христово при нашествието на Турските войски предводителствувани от Сюлейман-паша, при което нашествие ся избиха, исклаха и изгориха до 7850 Българи: мъже, жени и маловъзрастни детчица. Преди разсипването, града Стара Загора броеше до 4419 домове с 25460 души жители, после разсипването останаха 1089 домове с 10650 души.

Това ся написа и положи на съхранение в този основний камък за възпоминание на потомството.”

Преди 32 години Градският народен съвет обявява конкурс -допитване до старозагорци, коя дата от календара на града да бъде избрана и чествана като официален празник. След сериозното обсъждане е прието предложението на ст.н.с. Величка Койчева, Почетен гражданин на Стара Загора, дълги години завеждаща отдел „Възраждане“ в Историческия музей- Денят на Стара Загора да бъде 5 октомври.

Първото официално честване е на 5 октомври 1987 г.

В началото на честването, дори няколкото прояви, посветени на Деня на Стара Загора, се организираха почти формално. През последните години, това е чакан празник на миналото, настоящето и бъдещето на най-красивия и богат български град, град на съзиданието, на младостта, на духовната извисеност.

Богата е палитрата от инициативи, които предхождаха и съпътстват този светъл ден:

5 октомври (понеделник)

Празничен молебен за Стара Загора, отслужен от Негово Високопреосвещенство Сгарозагорски митрополит Киприан

9.45 ч., Катедрален храм „Св. Николай “

Поднасяне на венци и цветя на паметника „Защитниците на Стара Загора -19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на Стара Загора

10.15 ч., Парк „Пети октомври“

Ритуал за издигане на Националното знаме на Република България, знамето на Стара Загора и на Европейски съюз. Предаване на символичния ключ на града на новоизбрания кмет на Млада Загора

10.30 ч., Площада пред Общината

Поздрав от децата на Стара Загора“ – фолклорен концерт с участието на Детски фолклорен ансамбъл „Загорче“, Детски фолклорен ансамбъл „Траянци“ при ЦПЛР, Детско – юношески народен хор „Жарава“ при читалище „Родина – 1860“ и Детски танцов състав „Загорци“

10.45 ч., Площада пред Общината

Празничен поздрав от Общински духов оркестър Стара Загора

12.00 ч., парк „Пети октомври“

Концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“

16.30 ч., Парк „Артилерийски“

Есенен салон 2020 – традиционна годишна изложба на старозагорските художници

17.00 ч., зала „Байер“

Празник за деца и кучета

17.00 ч., Парк „Зелен клин“

Стефан Вълдобрев на 50. Представяне на авторската му „Книга за песните“. Концерт на „Обичайните заподозрени“.

18.00 ч., Площада пред Общината

Честит и благословен празник, уважаеми съграждани!

Dolap.bg