Съвременна и модерна UV машина за дезинфекция на книги в РБ“Захарий Княжески“

Регионална библиотека „Захарий Княжески” вече разполага със съвременна UV машина за дезинфекция на книги „Book Sterilizer SK-8000“. Новата придобивка дава възможност за обезпрашаване и дезинфекция на 6 книги едновременно за 30 секунди. Тя е изключително ефективна срещу патогенни бактерии. Три UV лампи са позиционирани така, че да осигуряват максимална стерилизация, сякаш са пряка слънчева светлина.
Лампите, издържат 30000 пъти вкл /изкл. и осигуряват максимална дезинфекция, а дезодорирането се осигурява от освежител за въздух, инсталиран в устройството.
Прахът се отстранява от книгите чрез високо въздушно налягане и силен въздухопоток. Филтърът почиства перфектно изходящия въздух от камерата.
Стерилизираната веднъж книга може веднага след това да се предлага отново на читателите.
Стерилизаторът има национално сертифициране (SGS), ЕС сертификат и други сертификати за лабораторно тестване (СЕ, ISO 9001, ISO 14001). Лесен е за ползване – с механичен бутон с едно докосване. Разположен е в Заемна за възрастни.
„Book Sterilizer SK-8000“ дава възможност на потребителите да ползват безопасно документите от фонда на Библиотеката.
Обстановката с Covid-19 наложи закупуването на тази машина, тъй като така ще се избегне задължителната 72-часова карантина на книгите.