Наградиха старозагорски ученици, писали за Втората световна война

Четирима ученици от Пето основно училище „Митьо Станев“ Стара Загора бяха отличени като първенци в Националния конкурс „Спомен за мой близък, който е участвал във Втората световна война“.

Конкурсът е организиран от Съюза на ветераните от войните на България и е посветен на 75 години от участието на българската армия във Втората световна война. Наградите бяха връчени от Янаки Драгов – областен председател на Съюза, Николина Танева – секретар на Съюза, Стефка Димитрова и Йорданка Николова – членове на Управителния съвет.

Наградените есета и разкази ще намерят място в книга от поредицата „Воини ветерани“, която ще бъде преведена на всички езици на държавите, през които е преминала войната. Произведенията на седмокласниците Йоана Чепова, Виктория Петрова, Самуил Колев и Деница Димитрова ще бъдат четени по света.

Срещата премина емоционално, защото разказите на децата бяха живата родова памет – запазена, преразказвана и предавана във времето. Докосването до живата история през детските думи и очи е трогателно и завладяващо, споделиха организаторите.

#