19 курсисти от 5 държави започват обучение в Центъра за езиково обучение на чужденци в Тракийски университет – Стара Загора

Първият учебен ден в Центъра за езиково и специализирано обучение на чуждестранни граждани в Тракийски университет – Стара Загора започна за 19 курсисти от държавите Гърция, Турция, Кипър, Ирландия и Италия.

Те бяха посрещнати от преподавателите си и заместник-ректора по учебната дейност доц. Нели Грозева в заседателна зала „Димитър Димов“, където с помощта на преводачи получиха указания как ще протече учебната година за тях.

Курсът на обучение е с продължителност 9 месеца, в два семестриални срока – от 1-ви октомври до 15-ти февруари и от 15 февруари до края на юни. Те ще учат всеки работен ден от седмицата по 6 учебни часа. Първият срок ще изучават само български език със ст. преподавател Любомира Спасова и преп. Олга Георгиева, а през втория срок започват и обучение по химия с преподавателите доц. д-р Звезделина Янева и доц.д-р Лилко Доспатлиев и по биология с гл.ас. д-р Маргарита Маринова и доц. д-р Катя Величкова.

В края на първия семестър курсистите ще се явят на изпит по български език –писмен и устен, а цялостното обучение ще завърши с три държавни изпита по изучаваните предмети.

Успешно издържалите изпитите ще получат свидетелство, с което могат да кандидатстват в различните специалности в Тракийски университет.

Курсът беше разделен на две групи, съобразно противоепидемичните мерки за социална дистанция.

Всички чуждестранни граждани от курса бяха инструктирани от доц. Грозева да спазват строго мерките, както в учебното заведение, така и извън него, за да продължат обучението си присъствено, тъй като по предписание на Регионалната здравна инспекция при установен случай със заболял от COVID-19 цялата група трябва да се карантинира и да преминат в онлайн-обучение. Тя ги поздрави и за избора да учат в България: „Радвам се, че избрахте Тракийски университет – Стара Загора, за да научите още един език. Въпреки пандемичната обстановка, се надявам да учите присъствено, защото така ще е по-добре за вас при изучаването на български език. Ще се радваме, ако след като се дипломирате, изберете да продължите вашето висше образование в Тракийски университет“.

За всички курсисти бяха подготвени подаръци от ръководството на университета.