Центърът за даровити деца „Проф. Петър Жеков“ отвори врати

 

На 1 октомври 2020 г., когато светът празнува нейно величество музиката, а християните – големия празник Покров на Пресвета Богородица, в Стара Загора официално беше открит Културен център за даровити деца „Проф. Петър Жеков“. Бялата сградата се намира в абсолютния център на града, на бул. „Митрополит Методий Кусев“ 20. Преди пет години тя беше дарена от сестрата на проф. Жеков – Мария Жекова на Община Стара Загора.

След водосвет за здраве, отслужен от архимандрит Богослов в съслужение със свещеници от епархията, трицветната лента прерязаха дарителката Мария Жекова и зам.кметът по културата Милена Желева.

Паметното тържество се състоя в уютната камерна зала, празнично украсена със живи есенни цветя.

Като домакин на Центъра поздравления към присъстващите поднесе Розета Величкова, директор на НУМСИ „Христина Морфова“:

Има нещо много символично в днешния ден – Международният ден на музиката и на Йоан Кукузел. В този ден се открива тази прекрасна сграда – храм на науката, на изкуството, на децата. Изказвам сърдечна благодарност за безценния дарителски жест на г-жа Жекова. Жест, който може да извърши само човек с голямо сърце – с любов към изкуството и младите дарования. Бъдете дълги години жива и здрава, г-жо Жекова – каза г-жа Величкова и поднесе букет цветя и благодарствен плакет.

От името на Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ директорът изказа огромна, искрена благодарност на Община Стара Загора и лично на кмета Живко Тодоров, за грижата към настоящите и бъдещите дарования на Стара Загора, които в тази реновирана сграда ще намерят своя творчески уют и сцена за публична изява. Розета Величкова отправи благодарност и към Българско-швейцарското дружество и лично на семейство Херман, благодарение на които камерната зала се сдоби с роял.

Водещата на събитието- актрисата Галя Александрова, представи на публиката щрихи от биографията на проф. Петър Жеков и сестра му Мария Жекова.

Петър Жеков

Композиторът, ученият, човекът Петър Жеков е роден през 1932 г. в Стара Загора. Той е потомък на два известни рода. По бащина линия двама от братята Жекови са организатори на Старозагорското въстание през 1875 г. и загиват край село Милево. По майчина линия е потомък на даскал Атанас Иванов – апостолът за знание и правота. Лелята Теофано Попова е основателка на дружество „Добрий самаряни“ и първото сиропиталище у нас. Васил Атанасов е общественик, учен, книжовник. Баба Теофано е пеела и свирела отлично на клавесин. В тази музикална обстановка израства и се оформя любовта на Петър Жеков към музиката. Още 5 годишен, той започва да свири на цигулка, акордеон и пиано. Малкият Петьо приема музиката с душата си и с цялата си същност. С музика продължава да се занимава и във Френския колеж „Св. Августин“ град Пловдив. По-късно продължава образованието си в гимназия „Христо Ботев“ Стара Загора. Тук завършва Висшия педагогически институт, а по-късно – Висшия селскостопански институт, София. Специализира генетика и селекция на животните. Защитава докторска дисертация през 1978 г., а през 1996 г. му е присъдено звание „професор“.

Автор е на над 400 научни публикации. През всичките тези години проф. Жеков продължава да се занимава с музика. Автор е на стотици художествени песни за глас и пиано, 500 от които са издадени в 20 албума. Автор е на хорови и църковни песни и пиеси за мъжки хор по библейски текстове. Има 140 авторски концерта с камерни песни по текстове на български поети. Песните му се изпълняват от над 50 оперни и камерни певци у нас и в чужбина – Англия, Германия, Русия, Австралия, Америка, Бразилия, Франция и др. Създател е на химна на Тракийски университет Стара Загора, на химна на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ , на Гимназия „Христо Ботев“, на с. Обручище, на Международен химн на ветеринарните лекари, на Музикална емблема „Казанлък „ и на химна на Стара Загора.

Проф. Петър Жеков е автор и на 13 художествени книги, екземпляри от които са дарени на различни престижни библиотеки по света.

Носител е на десетки отличия, дипломи, награди, благодарствени адреси и др. Присъдено му е званието „Почетен дарител на Фондация 13 века България“. Носител е на наградата „Стара Загора“ за принос в областта на културата. Удостоен е със званието „Почетен гражданин на Стара Загора“.

Мария Жекова

Родена е в Стара Загора, където завършва средното си образование. От дете също е отдадена на изкуството. От малка свири на пиано, но съдбата й предначертава друг път. Завършва фармация в Медицински университет София. Разпределена е в село Оризово, където 34 години работи като управител на аптека. Много обичана и уважавана е от хората.

През целия си житейски път брат и сестра са били неизменно един до друг. Мима винаги е била първият слушател на неговите музикални творби.

Мария Жекова има награда от Министерство на здравеопазването като отличен фармацевт. През 2016 г. получава Национална награда „ Добрият самарянин“ и Почетна грамота за общински дарител от Национално сдружение на общините в България за дарение на сграда на стойност над 1 150 000 лв. която да се превърне в културен център за даровити деца на Стара Загора.

На 25 февруари 2016 г. сградата е приета за дарение. На 12 август 2016 г. дарението се узаконява. Това е щедър жест от страна на г-жа Жекова, направен с любов и разбиране за културното възраждане на младите в Стара Загора.

Ремонтът на Културния център е финансиран от Община Стара Загора.

Думите не стигат за жест толкова голям.

Дарението, което Мария Жекова прави в памет на своя обичан брат подчертава чистия дух, който носи тази българка и високите морални ценности, които изповядва.

През 2019 г. Мария Жекова става носител на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“.

Честит празник на музиката!- каза в началото на приветствието си Мария Жекова.- В музиката няма случайни неща. До последния си дъх брат ми й беше отдаден с любов и преданост. В деня, когато честваме музиката, откриваме този дом на културата, свързан с името на прекрасния общественик, композитор, деятел в културата, допринесъл много за развитието на Стара Загора и като преподавател, и като приятел – Петър Жеков. Радвам се, че направих това в името на брат си. Общината имаше нужда от тази сграда. Нямаше такъв дом, където да има хубава камерна зала за концерти и други културни проявления. Споделих идеите си за дарение на сградата с кмета Живко Тодоров и той ги прие веднага“.

Мария Жекова дълго изрежда с благодарност имена на хора и организации, които са допринесли Културният център да стане факт.

Пожелавам на децата, които ще влязат в този дом да имат успех и с гордост на произнасят името на проф. Петър Жеков, защото той наистина беше прекрасен човек, отдаден на музиката. Да прославят Стара Загора – любимият град на моя брат и винаги с гордо вдигната глава да знаят кой патронът на тази сграда.

На всички деца желая успех в изкуството. Да прославят не само Стара Загора, но и България извън границите й. Да научат хората по света, че тук имаме даровити деца. Пожелавам успех с Бога напред!- каза в заключение дарителката.

На този дом на името на моя колега и приятел Петър Жеков реших да подаря за даровитите деца на Стара Загора моята юбилейна изложба“, каза проф. Илия Димитров-Ласкар.

Приемете този прекрасен букет от кмета ни Живко Тодоров. Днес е истински празник за Стара Загора, каза Милена Желева.- Бъдете жива и здрава.Общината ще направи всичко възможно Вашата воля като дарител да бъде спазена във всяка точка и запетая.

Когато се изпълняваха ремонтните дейности се шегувахме, че Мария Жекова е най-добрият инвеститорски контрол, защото буквално всеки ден, ежечасно тя беше на обекта. Заради тези контакти с изпълнителите, с проектантите и архитектите, които тя имаше, тази сграда се превърна в бижуто, което е пред нас.

На камерната зала предстои да й бъде направено професионално озвучаване и художествено осветление. В момента сме на етап на обзавеждане на кабинетите, които са на горните етажи. Очакваме вече концертите на Музикалното училище, които имат прекрасна допълнителна база, както и на талантите, които ще се развиват в областта на оперната и класическата музика, театралите и художниците. Това е техният дом. Нека го ползват със здраве! На добър час!“- каза зам.кметът Желева.

След като прозвуча Химнът на Стара Загора по текст и музика на Петър Жеков, започна концертна програма с участието на възпитаниците на НУМСИ „Христина Морфова“ Евгени Станев – 7 клас пиано от класа на Павлина Кангалова, Йордан Петев – 12 клас, Михаела Иванова – 11 клас с преподавател Павлина Кангалова и солистите на Държавна опера Стара Загора – Денис Иванов и Ивайло Джуров. Концертът завърши с изпълнение на учебен хор с диригент Стефка Минкова и една от песните шедьоври на Петър Жеков „Маргаритки“ по стихове на Петър Русев. На рояла – Полина Влахова.

Но официалното откриване присъстваха още Красимира Чахова, зам.-кмет на Община Стара Загора, секретарят Делян Иванов, главният архитект Виктория Грозева, арх. Алексиева – автор на проекта за възстановяване на сградата, проф. Илия Димитров-Ласкар – дарител на над 50 картини за новия културен център, Калин Русев – изпълнител на проекта от строителна фирма „Зара строй“, общински съветници, областният управител Гергана Микова, Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието, представители на културни институции, граждани.

Росица Ранчева