Художествена галерия Стара Загора. Да си спомним началото?

В навечерието на Деня на Стара Загора 5 октомври всеки автентичен старозагорец изпитва чувства на радост и гордост за родния си град/поне за мене е така/.

От месец юли 1987 година, когато ИК на Общинския народен съвет взема мъдрото решение да обяви 5 октомври за Ден на Стара Загора, та до наши дни, всичко, свързано с града ни обогатява живота на неговите граждани и го прави наистина “добро място за живеене“.

Особено е приятно, ако имаш свое любимо кътче или културен паметник, срещата с който ти напомня колко богат е твоят град и ти усещаш със сетивата си неговата изключителност.

За мен като старозагорка тази неповторима празничност е свързана с художествената галерия, която сполучливо журналистът Тони Куцаров нарече:“перла в културния център на града“.

Сградата на бившите градски хали, мил спомен от детските години, се превърна в супермодерна художествена галерия благодарение на решението на Общинския съвет/мандат 1995-1999 година/ и следващите стъпки на общинската администрация, подкрепена от Инициативен комитет “Старозагорци за галерията“, където журналистките Станимира Димова и Мариела Чарбаджийска играеха важна роля.

Не бяха малко трудностите, които трябваше да се преодолеят, но духовната мощ на Стара Загора пребори негативизма. Като участник в събитията мога да потвърдя, че отношението на този благословен град, на нашия град, към изкуството и в частност към изобразителното изкуство допринесе за реализация на идеята, водеща началото си от 17 юли 1960 година, когато е открита първата експозиция на Градската художествена галерия.

Този голям шанс, уникалната сграда на Градските хали, построена през 1934 година, да стане собственост на община Стара Загора в процеса на приватизация и да спре да работи като хранителен обект през 1989 година, този голям шанс беше бъдещето на Художествената галерия.

При мен, в качеството ми на председател на Общинския съвет, почти в края на мандата, дойде доктор Кънчо Попов/вечна му памет/ и донесе предложение като общински съветник за преустройство на сградата на Градските хали в библиотека. Известна беше необходимостта от пребазиране на библиотека“Захарий Княжески“, но халите не бяха подходящи за това. Видях реалната опасност от идеята на доктор Попов и знаейки от години за потребността от нова художествена галерия, веднага, същия ден, отидох при професор Марин Добрев в старата галерия на булевард“Цар Симеон Велики“ и го запознах със ситуацията.Той реагира светкавично и веднага се заехме с конкретни действия.

В няколко дни организирах обществено обсъждане с участието на архитекти, художници и общински съветници на идеята сградата на халите да се преустрои на художествена галерия. Архитект Петър Бакърджиев предостави няколко постера от Musee d’Orsay, чийто покрив приличаше на стъкления покрив на нашите хали. По моя молба той разработи два варианта за финансиране-програма максимум и програма минимум, защото в бюджета на Общината нямаше средства за подобно преустройство. Започна акция за събиране на дарения от най-различен характер.

Първото дарение направи архитект Емил Василев-цялостно архитектурно заснемане на сградата.

Дарение е направил и архитект Иван Георгиев-проект за преустройство на халите в галерия, който се оказал най-близко до първоначалния вариант на сградата от 1934 година.

Открита бе набирателна банкова сметка от името на Инициативния комитет.

На 25 март 2000 година, Ден Благовещение, в огромния празен салон на бъдещата зала се проведе голям купон с дарения, преди всичко от художници от Стара Загора, които с вълнения очакваха своя нов дом. Включиха се и хора от бизнеса, от здравеопазването, общественици, повече от 400 човека изразиха своята подкрепа. Беше много вълнуващо.

В бюджета за 2002 година Общинският съвет предвиди средства за строително-монтажните работи.

Самата сграда отвътре и отвън придоби облика на една от най-забележителните сгради в Стара Загора.

Художествената галерия бе открита в целия си блясък на 20 май 2002 година от кмета доктор Евгений Желев, който беше поканил президента Георги Първанов.

Всички, които посещават Художествената галерия на Стара Загора изразяват възторга си от супер европейското ниво на залата и от богатството на нейната експозиционна и популяризаторска дейност.

Не напразно се счита, че в изобразителното изкуство има нещо феноменално. Затова и докосването до галерията в тези празнични дни е неповторима емоция и чувство за гордост. И в трепетно очакване на италианската графика, на традиционния Есенен салон на 5 октомври и на Балканското квадринале по живопис през декември, и на всички други експозиции и изложби, които под майсторската четка на директора на галерията професор Марин Добрев нареждат художествената галерия на Стара Загора сред най-забележителните галерии в страната.

Доктор Богдана Димитрова.