С две премиери ДТ „Гео Милев“ стартира 101-ия си творчески сезон

С две премиери Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора започва 101 -ия си творчески сезон. На 7 октомври 2020 г. ще бъде представена за първи път в страната пиесата „Уважаема г-це Марта“ от Орлин Даков, който е и режисьор на постановката. Според директора на театъра Ивелин Керанов, заради пандемията работата по пиесата е спряла. Сега се довършва и ще бъде представена на любителите на театъра.

Действащите лице и изпълнителите са :Марта – Елена Азалова, Грета – Мария Енева, Секретарят – Стефан Делев, Макс – Георги Ножделов, Баронесата – Миленка Сотирова, Юсуф – Велин Величков . Художник е Златан Дрянов.
Какво е животът без романтика и страст? Подвластна ли е любовта на годините? Кога изчезва копнежът? Може ли човекът да възтържествува над забравата, да триумфира над самотата и старостта, като в театър да режисира съдбата си така, че отново и отново да играе главната роля?
Може би е наивност? Може би е мъдрост? Може би е безумие, но уважаемата госпожица Марта е открила начин да изживее вечната любов, и то не веднъж…Заповядайте на вечеря в дома й и тя ще сподели тайната си с вас.

На 26 октомври 2020 г. е премиера на „Да се провреш под дъгата“ от Георги Марков, постановка на Ивалин Димитров.

Действащите лица и изпълнителите са : Гърбавият дърводелец – Стефан Борисов, Докторът – Димитър Митев, Философът – Ивелин Керанов, Учителят по рисуване – Георги Райчев, Педро – Жоро Райчев, Земевладелецът Акрабов – Ивалин Димитров, Д-р Господов (управителят на санаториума) – Кольо Стайков, Немият санитар – Георги Ножделов.

Петима безнадеждно болни от туберкулоза мъже в разцвета на силите си са настанени в планинския санаториум на д-р Господов. И на тях, и до края на войната остават може би броени дни. И петимата са с различни професии и противоположни характери, морал, разбирания за живота и света, и петимата са разядени от цинизъм, отчаяние, безверие и животинска жажда за живот, готови на всичко, за да продължат само с няколко месеца,  дни, часове съществуването си. Никой от тях не иска, а и няма къде да избяга, всички са принудени да съжителстват заедно и всекидневно да се изправят един срещу друг, когато изведнъж в санаториума се появява Жена…
Писателят-дисидент Георги Марков е значима фигура в новата българска литература, както с живия си, непринуден стил, така и със смелостта да пише за теми, които са „болни“ във всички времена и при всяка власт. Той не се страхува да нарича нещата с истинските им имена. Дълбае дълбоко в душите на своите герои и открива както амбиции, продажност и страхове, така и нежност и неугасим стремеж към красотата.
Всичко това с пълна сила важи за пиесата „Да се провреш под дъгата“, поставяна на сцена заради своята актуалност и спирана от комунистическата цензура пак по същата причина. Героите, изправени на ръба на смъртта, се вкопчват в живота, всеки по свой начин. Един се опитва да си купи с пари още малко време, друг – да постигне мир чрез философията, трети иска да открие опора в изкуството… Крехкото равновесие в малкото им общество е взривено, когато сред тях се озовава…
Дали красотата ще спаси душите им? Възможно ли е да се провреш под дъгата и да преминеш в съвършен свят на благородство и светлина?

Пиесата „Да се провреш под дъгата” представлява авторска драматизация на новелата на Георги Марков „Санаториумът на д-р Господов”. Предадена е в отдел „Драматически театри” на Комитета за изкуство и култура през 1965 г. За първи път се играе в Толбухин (Добрич) на 25 септември 1966 г. На 1 октомври 1966 г. има премиера в Пловдивския държавен театър и е дебют на режисьора Крикор Азарян. На 25 март 1967 г. е нейната премиера в Театъра на Народната армия, но е спряна на 13-тото представление, заради това, че за „ранената партизанка се говори през цялото време, а е показана на сцената само за 2 минути”, както пише Г. Марков. Причината е обаче в променения от самия него финал, когато Немият в пиесата изведнъж проговаря…

От 24 март до 10 април 1974 г. „Да се провреш под дъгата“ се играе на сцената на лондонския Little Theatre под заглавието Lets go under the Rainbow и режисурата на Стивън Джон Митчел. В английския вариант Г. Марков превръща безименната партизанка в терористка, без да уточнява времето на действието – краят на Втората световна война.

Представленията ще се играят на голямата сцена при спазване на всички епидемични изисквания.

Следващото заглавие, по което ДТ „Гео Милев“ ще работи е „8 жени“ на Робер Тома – приятно креминале. Режисьор е Стефан Делев. Премиерата се очаква в началото на месец декември.

Росица Ранчева