В Нощта на изкуствата десетки старозагорци наблюдаваха звездното небе в Астрономическата обсерватория „Юрий Гагарин”

На 25 септември 2020 г. Нощта на изкуствата в Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ Стара Загора започна в 19.00 ч. в Звездната зала с лекция на тема: „Извънслънчевите планети – уникални или универсални явления във Вселената”. Пред събраната в залата многобройна публика, директорът доц. д-р Алексей Стоев увлекателно разказа за начините за търсене и откриване на извънслънчеви планети с методите и средствата на съвременната астрофизика. Бяха демонстрирани най-новите достижения, получени от световните изследователски екипи, както и лавинообразния брой извънслънчеви планети открити от тях. В заключение д-р Стоев показа българските астрономи, участващи в тези екипи и техния принос в изучаването на планетите около други звезди, и особенно такива, които по физически параметри приличат на Земята.

В 20.30 ч. във фоайето на Астрономическата обсерватория бе открита фотографска изложба „30 години от изстрелването в Космоса на телескопа Хъбъл”, посветена на най-успешния научен уред създаван някога от Цивилизацията. Фотографиите са предоставени от Центъра за научна популяризация на НАСА, САЩ и представят 100 от най-добрите снимки, направени със светоприемните устройства на космическия телескоп.

Последва лекция на тема: „Вселената през космическото око на Хъбъл” от астронома Мирослав Костов. След това беше прожектиран видеофилмът на НАСА – „С телескопа Хъбъл през тъканта на пространството и времето”. С посетителите в залата се проведе интересна и съдържателна дискусия по темата за космическите телескопи на съвременния етап от развитие на астрофизиката.

При ясно време и прозрачно небе, въпреки сериозното осветяване на старозагорското небе от уличното и жилищно осветление, на наблюдателната площадка на обсерваторията от 20.00 до 24.00 ч. бяха проведени наблюдения с телескоп на избрани обекти от звездното небе: съзвездия, ярки звезди, структурни галактични обекти от т. н. „дълбоко” небе (някои двойни звезди и звездни купове, газови и прахови мъглявини и др.), Луната, планетите Марс, Юпитер с галилеевите спътници и Сатурн с бляскавите си пръстени.

Късно през нощта, на неуморимите любопитковци бяха показани три 15-минутни демонстрации на летните и част от есенните съзвездия, легендите за митичните герои, които тези съзвездия изобразяват, видимите движения на небесните светила и основните принципи за ориентиране по звездното небе. В края на наблюдателната вечер бяха демонстрирани няколко атрактивни мъгляви обекти на есенното небе – галактиката Андромеда, разсеяния звезден куп Плеяди, сферичния звезден куп М15, променливата звезда Алгол от съзвездието Персей и други.

Dolap.bg