Стара Загора е столица на виното и културното наследство

Три денонощия – от 25 до 27 септември 2020 г. за девети път в Стара Загора се провежда уникалният фестивал на виното и културното наследство „Августиада“. Поради епидемичните мерки, фестивалът най-сетне намери своето най-точно място за провеждане – главната търговска улица – Декуманус максимус на Античния град „Августа Траяна“. В автентичните дюкяни от преди 1800 години, сега се настаниха производителите на вино, занаятчиите, търговците на различни нетрадиционни стоки и храни.

Първият ден съвпадна с провеждането на Нощта на изкуствата и стълпотворението в града на виното беше наистина забележително. Стотици хора имаха възможността безплатно да дегустират от елексирите на боговете, да си закупят предпочитаното вино и да се слеят с празничното настроение, обхванало целия днешен модерен град.

По същото време, в Операта, се състоя церемония по избиране на Царица на Августиада.

17-годишната Жанита Христова получи титлата „Царица на Августиада 2020“ .Тя е ученичка в 12-клас в паралелка с английски и немски език на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ . Журито определи pd първа подгласничка  21-годишната Доника Желязкова, която е студентка в Шотландия. Втора подгласничка стана 19-годишната Преслава Дончева. Тя също е студентка, учи в УНСС – специалност „Международни икономически отношения“.

На 26 септември 2020 г. , трите красавици поведоха дефилето, което премина през центъра на града. В него се включиха изложителите на вино и кулинарни продукти, Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите с шеф готвачи от заведения в Стара Загора, ученици от Професионалната гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня“, фолклорна група от Народно читалище „Св. Климент Охридски“, куклените артисти от Държавен куклен театър Стара Загора с гигантските кукли, които участваха в грандиозната постановка на операта „Турандот“, съвместна продукция със Старозагорската опера, гости на града и граждани.

Сред официалните гости бяха областният управител на област Стара Загора Гергана Микова и нейният заместник Красимир Червилов, зам.кметовете на Община Стара Загора Красимира Чахова и Иванка Сотирова, представители на тазгодишния международен партньор на фестивала от Франция начело с Н.Пр. Флоранс Робив, посланик на Франция в България, гости от Турция начело с Мехмед Ардем- търговски аташе на Република Турция в Пловдив, Вени Петрова – председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, както и други партньори на Августиада.

Този истински празник, отдавна надхвърлил границите на региона и страната ни е организиран от Търговско-промишлена палата Стара Загора и консултантската компания OINORAMA wine consulting & business solutions, в партньорство с Община Стара Загора и с помощта и съпричастието на още десетки фирми и организации.

Какво е уникалното за този фестивал?

Това е изложение на вино и кулинарни продукти, позиционирани в неповторимата среда на 8000 -летното културно-историческо наследство на Стара Загора и на автентичната древно римска улица. Във фестивала участват много от културните институции и състави на града, начело с Регионален исторически музей. Тази вечер в Държавна опера Стара Загора ще се състои традиционната гала вечер с участието на солисти и балет на операта. Музикалната програма прездните е поверена на Ансамбъл „Загоре“ и Общински духов оркестър.

В изложението за първи път могат да се видят „действащи“ занаяти.

На първия фестивален ден беше в изложбената зала на РИМ беше представена веществената изложба „Монетите през вековете“. Бяха представени два международни винени проекта, които интегрират по-тясно Стара Загора, не само в Европа, но и в света.

На изложението са представени над 30 винарни, производители на кулинарни продукти и на занаятчии. Кулинарният сектор е сериозно подкрепен от ресторант-градина „Лион“.

След като посетителите гласуват за своите фаворити, ще бъдат отличени вината на първите три места. Първенецът има правото да носи знакът на Августиада. Приятни изненади има и за участващите в гласуването.

С „добре дошли“ и благопожелания за успешно участие във феста, участниците в събитието приветстваха областният управител на Стара Загора Гергана Микова, ресорният зам.кмет Красимира Чахова, Галина Нифору от Ойнорама, Олег Стоилов – председател на Търговско -промишлена палата Стара Загора и Н.Пр. Флоранс Робив.

„За мен е чест, че Франция е избрана за международен партньор. Заради ограниченията тук не успяха да пристигнат наши изложители. Но аз ще стана посланик на Августиада пред френските лозари и винари“, обеща Нейно превъзходителство Флоранс Робин.

„Придружени“ от дълго чакания дъжд, хората се спираха пред щандовете на винарните, дегустираха като добри познавачи на елексира и се зареждаха с хубаво вино и за празниците и за делниците.

Утре в късния следобед вината, получили най-много гласове, ще бъдат отличени със Знака на Августиада – образ на монета от римско време с изображение на император Каракала.

Росица Ранчева