Живко Тодоров:“Стара Загора има не просто хора, а общност“

„Стара Загора има не просто хора, а общност!“ Това каза обичаният кмет на хилядолетния град навръх своя 39-ти рожден ден. Не бих могла да кажа с точност колко стотин старозагорци се отзоваха на поканата му, вместо цветя и подаръци, да се съберат парите в полза на първата извънстолична астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ за закупуване на планетариум. В Арт-зоната на парк „Артилерийски“ беше се събрал каймакът на града и не само. Сред гостите беше Емил Христов, зам.председател на Народното събрание, народните представители Радостин Танев и Маноил Манев, областният управител Гергана Микова, кметът на Казанлък Галина Стоянова, зам.-кметовете Йордан Николов, Иванка Сотирова, инж. Янчо Калоянов, Красимира Чахова и Милена Желева, ректорът на Тракийския университет доц. д-р Добри Ярков и главният секретар доц.д-р Ани Златева, цялото ръководство и играчи от футболен клуб „Берое“, ръководители на фирми и културни институти, директори на училища и детски градини, почти всички общински съветници, бизнесмени, младежи, приятели и съмишленици, журналисти и много семействата с децата си, които бяха излязли на вечерна разходка в разкошния парк. Доброто настроение допълваше трио „Арте+“. От името на НУМСИ „Христина Морфова“ – звездата му, саксофонистът Добромир Добрев, изпълни „Обливион“ от Пиецола и Хепи бърд дей.

За всички гости рожденикът беше предложил елегантен кетъринг.Настроението действително беше празнично и приповдигнато.

„Благодаря Ви, че дойдохте и уважихте не само личния ми повод, който е само едната част от това събитие, но и каузата, която сме си поставили тази вечер – да съберем пари за възстановяване на планетариума в Стара Загора, който, спомням си, беше истинска атракция за децата, каза в началото градоначалникът. – Сигурен съм, че с общи усилия, през 2021 г., когато се навършват 60 години от Астрономическата обсерватория „Юрий Гагарин“ в нашия град, ще успеем да го възстановим, за да могат децата и учениците да се радват и възползват от това съоръжение. А и градът ни по този начин ще подкрепи науката, която е в основата на всичко.

Изказвам благодарност към Вас. Взети са всички противоепидемични мерки. На открито е много по-безопасно.

Пожелавам Ви да бъдете живи и здрави! Да направим така, както и миналата година доказахме, че в Стара Загора има не просто хора, а общност.

Само Берое! Берое е първи във временното класиране в България. Така че поздравявам отбора. Наистина Стара Загора има особен дух. Той е прекрасен град. Нека всички заедно да направим така, че той да е още по-хубав“, каза рожденикът.

Думата взе доц. д-р Алексей Стоев, директор на Астрономическата обсерватория „Юрий Гагарин“:

„Поздравявам г-н Тодоров за неговия рожден ден и за каузата, за която той посвети личния си празник – закупуване на звезден проектор за планетариума в Стара Загора.

В Стара Загора са правени много първи неща – първата извънстолична опера, първото извънстолично радио и т-н. В Стара Загора е създадена и първата в България извънстолична астрономическа обсерватория.

Тя е открита на 26 февруари 1961 г. , но е работила още от1959 г. като Клуб по астрономия и астронавтика към тогавашната Доброволна организация за съдействие на отбраната.

Обсерваторията се развива изключително успешно. Първият й директор е Бончо Бонев. Той оглавява кохортата от създатели на обсерваторията. Малко по-късно, до 1974 г., начело на обсерваторията застава проф. Митко Гогошев.Тогава част от обсерваторията преминава към Института за космически изследвания и технологии към Българска академия на науките. На 4 октомври 1978 г. обсерваторията се сдобива с планетариум. Това е датата на изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята. Планетариумът работи успешно до 26 юни 1994 г., когато при злощастен пожар изгаря цялото оборудване на обсерваторията.

Обсерваторията е към Министерство на образованието и науката. Тя е като училище. В нея се провеждат курсове за обучение на деца, четат се лекции за възрастни. Материалната база е на Община Стара Загора. Именно Общината е най-големият стожер за развитието на Обсерваторията от създаването й до ден днешен и до този миг, в лицето на градоначалника ни, каза доц. Стоев.

След пожара са правени няколко опита за закупуване на звезден проектор. Кметът Антон Андронов успя да възстанови сградата, като отново построи звездната зала. За съжаление техниката е доста скъпа и не може да се закупи лесно.

През миналата година, по инициатива на Лайнс клуб Стара Загора, се проведоха няколко дарителски кампании, които успяха да съберат около 20 000лв. Обсерваторията кандидатства по една проектна линия към Министерство на образованието и науката за 150 000 лв. Успяхме да спечелим проекта, но планетариумът, заедно с купола, екран за да проектира звездното небе струват около 220 000 лв. Надявам се тази вечер да потвърдим думите на Армстронг, при кацането му на Луната, че правим една малка стъпка, но голяма крачка в нашата старозагорска общност.

Още веднъж пожелавам на Живко Тодоров да е жив и здрав, да води града към светли бъднини. Надявам се един ден всички тук присъстващи да стоим на първите редове на планетариума и да се любуваме на старозагорското звездно небе. На добър час“!- каза в заключение Алексей Стоев

Всички гости оставиха своите дарения в поставените кутии. Каква е събраната сума ще стане ясно на 23 септември 2020 г., когато банките ще отворят и ще стане ясно какви средства са преведени и по банков път.

Хубаво би било нужните пари да са събрани. Но още по-хубаво е, че кметът на най-красивия български град дава тон за грижовност, за обич и преданост към Стара Загора. А стотици са тези, които го следват.

Росица Ранчева