Започва реновирането на Руския пазар в Стара Загора

На 21 септември 2020 г. със символична първа копка, направена от кмета на Стара Загора Живко Тодоров и от заместника му инж. Янчо Калоянов, започва пълното реновиране на Руския пазар. Новата визия включва изграждане на покрит пазар с минимум 135 търговски щанда. Той ще бъде с разгъната застроена площ до 2000 кв. м, с иновативна визия, енергоефективни материали, модерна вентилация и климатизация. Предвидената търговска площ е с възможност за обособяване на зони с различна тематичност на предлаганите стоки и изделия.
Оформено е прилежащо площадно пространство с декоративна настилка, паркинги за посетителите и за зареждане за около 100 автомобила, пейки, перголи, фонтани, водни ефекти, художествени елементи, осветителни тела. Предвиждат се богато озеленени площи с дървесни видове, храстова растителност и цветни партери, всичко което може да превърне тази част на града във вторичен градски център.
Стойността на търговския обект, който трябва да бъде завършен за 270 календарни дни, е 3 630 000 лв. без ДДС.

Изпълнител на строително-монтажните дейности е фирма Вал-ком ЕООД с ръководител Крум Здравков. Той обясни, че веднага се стартира с изграждане на фундамента на основната сграда. Фундаментите са около 45 на брой различни по размери. Тя ще бъде изцяло метална конструкция с панели и стъкло. Дължината е почти 100 метра, а широчината – над 20 м. Проектът е много красив, функционален и модерен.

Това е първата част от проекта „Нова визия и благоустрояване на територията на Руския пазар и разширяване на улица „Капитан Петко войвода“. Втората част включва изпълнение на четирилентова улица „Капитан Петко войвода“ с тротоари, в обхват от кръговото кръстовище при бул. „Цар Симеон Велики“ до пресечката с бул. „Славянски“, където ще бъде изградено ново кръгово кръстовище.

Стойността на целия проект е 7 100 000 лв. и е финансиран от „Фонд за устойчиви градове“.

На събитието присъстваха зам.председателят на Народното събрание Емил Христов, кметът Живко Тодоров и заместниците му Янчо Калоянов, Иванка Сотирова, Милена Желева и Красимира Чахова, секретарят на Общината Делян Иванов, който е ръководител на проекта, главният архитект Виктория Грозева, зам.областният управител Петя Чакърова, общински съветници, проектантите и изпълнителите на проекта, граждани.

В приветствието си кметът Живко Тодоров припомни, че реновирането на Руския пазар е едно от предизборните му обещания.

Казвам „Руски пазар“, защото старозагорци така са свикнали да го наричат, каза градоначалникът.- С Божията помощ се надявам, че ще успеем да реализираме един хубав проект, който ще има съвременен вид, а не какъвто беше станал през последните години. Това пространство имаше нужда от обновяване. Радвам се, че ще успеем в рамките на нашия мандат да го направим. Срокът на изпълнение е горе-долу една година. Смятам, че другата есен ще можем да открием обновения Руски пазар.

Благодаря на главния архитект Виктория Грозева, която много се постара да се решат проблемите с частни терени и с новия план за тази територия. Да си пожелаем с Божията помощ догодина да имаме прекрасен и функционален обект. Благодаря на всички и пожелавам успех на строителя“.

Делян Иванов запозна присъстващите с основните дейности, които ще се изпълняват в рамките на проекта.

Извън сценария, Емил Христов взе думата от името на живущите в района:

Живея тук повече от 40 години и ще продължа да живея тук. Кварталът ни беше нещо съвсем различно от това, което е сега. Нямахме вода- вече имаме от много години. Благодарни сме, че вече нямаме воден режим. Улиците ни бяха пълни с дупки. Вече нямаме и дупки. Благодаря на Общината за това, което прави. Разбира се говоря като човек, който живее тук, а не като човек, свързан с Общината и управлението.

Искрено се радвам, че направиха парк „Артилерийски“, че сега ще стане и Руският пазар. Искрено се радвам, че този квартал е най-бързо развиващия се и пред него има невероятни перспективи. Така че аз Ви благодаря точно като човек, който живее на 100 метра от тук. Надявам се скоро всичко планувано да бъде изпълнено както трябва!“

Водосвет за здраве и благополучие отслужи архимандрит и протосингел на Старозагорската митрополия в съслужение на старозагорски свещеници.

Росица Ранчева